Páraelszívók a lakásban

Előfordul, hogy nincs lehetőség kivezetni a főzés során keletkezett gőzt, viszont a filteres páraelszívó orvosolja ezt a problémát. Azonban nem árt tisztában lenni néhány dologgal, amit az ilyen rendszerrel rendelkező berendezésekről tudni kell, mert könnyen csalódás érhet a beszerelést követően.

Mikor van szükség filteres páraelszívóra?

A finom ételek illatától mindenkinek összefut a nyál a szájában. Azonban egy idő után már zavaró lehet, amikor állandóan érezzük a bútorokon, a ruhákon, a függönyön a pörkölt szagát. Főzés közben még a csukott ajtón keresztül is átjárja az egész lakást a menü illata. Nem beszélve a zsíros páráról, ami lecsapódik a bútorokon, ablakon, falakon, ragacsos és elszíneződött réteget formálva. Nem hangzik túl jól igaz? A látványa sem valami szép. Ráadásul az ilyen falfelületet nagyon nehéz újra lefesteni a lerakódott zsiradék miatt. Ezért találták fel a páraelszívót, amit többféle formában építhetünk be a főzőlap fölé. Kapható bútorba építhető és különálló egység egyaránt. Általános esetben a páraelszívó a beszívott párát a kéménybe vagy a külső térbe vezeti ki. De ha erre nincs lehetőség, akkor az aktív szénszűrős páraelszívó alkalmazására van szükség.

Mi az aktív szénszűrős páraelszívó?

 

Választás előtt győződjünk meg arról, hogy az adott modell esetében alkalmazható-e ez a tartozék vagy sem. Mert akadnak bizonyos típusok, amelyek csak külső kivezetéssel működnek. Ha a kivezetés nem történik meg, akkor gyakorlatilag nem értünk el semmit a beszerelésével. A filteres páraelszívó a belső keringetésű rendszerének köszönhetően, a zsíros, párás levegőt átfújja a szénszűrőn, ami jó esetben megszűri azt. Itt jön képbe a hatékonyság kérdése. Amennyiben kénytelenek vagyunk ezt a megoldást választani, akkor számolnunk kell azzal, hogy ez a technológia nem annyira eredményes, mint a kivezetés. A filteres páraelszívó főként a zsíros szennyeződések lerakódásában jeleskedik, a szagok eltüntetésében már kevésbé. Ezért ne legyen meglepve, hogyha a konyhával egybenyitott nappaliban szabadon terjeng a fasírt ellenállhatatlan illata.

Ha már szénszűrőt, akkor milyet?

A filteres páraelszívó nem könnyíti meg a dolgát, mivel gyárilag egyik változat sem tartalmaz szénszűrőt. Érdemes a szaküzletben érdeklődni, hogy milyen típust érdemes beszerezni hozzá, mert filterből is többféle variáció létezik. Attól függ, hogy éppen milyen csatlakoztatható az adott berendezésre.

Az aktív szénszűrős páraelszívó karbantartása

A kivezetett egységek esetében karbantartása gyakorlatilag nincs szükség, csak tisztításra, amennyiben a szennyeződések már látható réteget képeznek a felületén. A modern páraelszívók ujjlenyomatmentes bevonattal vannak ellátva, így a tisztítása rendkívül kényelmes. A filteres páraelszívó esetében sem lesz nehezebb dolgunk, csupán a szűrő rendszeres cseréjére kell figyeljünk.

Milyen időközönként van szükség a szűrő cserére?

Ez általában fel van tüntetve minden szénszűrő leírásában, ami attól is függ, hogy milyen gyakran és mennyi ideig főzünk. Általánosságban elmondható, hogy egy aktív szénszűrős páraelszívóban a filter nagyjából 6-12 hónapon keresztül használható.

A páraelszívó kiválasztásáról általánosan

Az említett kritériumok főként csak a filteres páraelszívóra vonatkoznak. Viszont az ideális modell megtalálása érdekében, még számos tényezőt figyelembe kell venni. Ilyen például a fokozatok száma, a zajszint, a teljesítmény, illetve a páraelszívó fajtája. Ez lehet pultba építhető, kürtőbe, bútorba, mennyezetbe szerelhető egyaránt. A külső motoros változatok is közkedveltek, viszont ebben az esetben már eleve indokolatlan a filter használata.