A csavarkompresszor teljesítménye és ami mögötte van

Kevés olyan műszaki cikket ismerünk, melyek kínálata annyira letisztult lenne, mint a kompresszoroké. Azonban még egy ennyire áramvonalas felhozatalból sem mindegy, hogy milyen eszközt választunk, hiszen a fő szempont mindig az alkalmazási terület és cél.

Átlátható lehetőségek

Felhasználói szempontból mindig egyszerűbb, ha egy viszonylag szűk, de annál egyértelműbb kínálatból választhatjuk ki a nekünk tetsző terméket. Az áramvonalas termékskála persze sokszor kontraproduktív is lehet, hiszen a letisztultság is lehet zavarba ejtő. A kompresszorok világára ezek közül lényegében mind igaz, bár hosszú út vezetett idáig. Ezeknél az eszközöknél ugyanis a lényeg a működési elv, melyből jó néhány bukkant fel és tűnt el az évtizedek során, mire kialakult az egyensúly.

Napjainkban lényegében az összes forgalmazó két fő típussal foglalkozik, hiszen ezek is képesek lefedni minden felhasználói igényt. A dugattyús- és csavarkompresszor a BTK termékkínálatában is stabil helyet foglal el és továbbra is úgy tűnik, hogy ez a két termékcsalád is képes választ adni minden kérdésre. A különbségtétel persze elengedhetetlen, hiszen míg egy dugattyús kompresszor inkább barkács és hobbi célokat, addig a csavarkompresszor ipari igényeket szolgál ki.

A működés teljesítménye

 

A dugattyús- és csavarkompresszorok különbségtétele szempontjából természetesen szintén nem mindegy az alkalmazott működési elv. Ez a paraméter ugyanis a berendezések teljesítményére is alapvető hatással van, mely aztán az alkalmazási területet is meghatározza. A dugattyúkkal működő kompresszorok kisebb teljesítményre, és a túlmelegedésből fakadóan szakaszos teljesítményre képesek. Ennek okán pedig bár kiválóan képesek kiszolgálni a hétköznapibb felhasználókat, az ipar számára már kevésnek bizonyulnak.

Egy csavarkompresszor ezzel szemben már kifinomultabb elven működik, mely a teljesítményre is rányomja bélyegét. Az ilyen berendezések belsejében két mérnöki precizitással elhelyezett csavar található – innen a név. A sűrített levegőt pedig ezek ellentétes forgása hozza létre, jellemzően nagy mennyiségben, folyamatosan magas teljesítménnyel. A csavarkompresszor persze nem lenne egész a hajtás és vezérlés nélkül sem, melyért jellemzően robbanó- vagy elektromos motor felel.

Ipari térhódítás

A csavarkompresszorok folyamatos, nagy teljesítménye lényegében éppen az a tulajdonság, melyet minden ipari szereplő keres, ha a gyártósorokon alkalmazott készülékekről van szó. Mivel a termelésben a legkisebb leállás is jelentős kiesést okozhat anyagi szempontból is, ez a fajta megbízhatóság lényegében elengedhetetlen szempont. A csavarkompresszor pedig éppen erre képes, így nem véletlen, hogy az ipar számos területén alkalmazzák ,elsősorban támogató eszközként.

Az ipar persze folyamatosan fejlődik, ezzel pedig a kompresszorok gyártóit is új kihívások elé állítja. Az automatizáció és az egyre szigorúbb szabályozásoknak való megfelelés miatt a csavarkompresszorok is állandó fejlődésben vannak. Napjaink legmodernebb készülékei már inverterrel működő mikroprocesszor által vezérelt eszközök, melyek a korszerű ipari elvárásoknak is maradéktalanul képesek megfelelni. Az egyenlet tehát egyszerű: teljesítmény és megbízhatóság egyenlő csavarkompresszor.