Betonozás házilag – így fogjunk neki a munkálatoknak

Laikusként ugyan rendkívül bonyolult folyamatnak tűnik, ám kellő odafigyelés mellett a betonozás házilag is elvégezhető. Természetesen nem mindegy, pontosan mi is a célunk, hiszen egy mélyépítésű ingatlan komplett kivitelezésének semmiképp sem érdemes nekilátni önállóan, ugyanakkor egy családi ház vonatkozásában felmerülő munkálatok esetében általában sikerrel járhatunk.

Ez többek közt azért is fontos, mert aki próbált mostanság kőművest fogadni, az tökéletesen tisztában van azzal, hogy nem csak az ezzel járó költségek hatalmasok, de nem ritka, hogy heteket, sőt hónapokat kell várni. Ilyenkor optimális alternatívát jelent, ha a betonozás házilag történik, persze a szükséges előkészületeket követően. Egyáltalán nem mindegy azonban, hogy hol van szükség a munkálatokra. Eltérő módon kell eljárnunk ugyanis kül-, illetve beltéren, figyelve az apró részletekre, különben idővel nagyon komoly kellemetlenségekkel fogunk szembesülni. Amennyiben tehát a betonozás házilag történik, alaposan informálódjunk és szükség esetén kérjük ki hozzáértő tanácsát is.

Mire figyeljünk az aljzatbeton esetében?

Noha a hermetikusan elzárt környezet nagyon sokat segít a munkálatok során, ennek ellenére is a legnagyobb kihívást a helyiségek padlóburkolatának alapkiképzésénél tapasztalhatjuk. Ez az aljzatbeton, aminek kettős szerepe van. Egyfelől megóvja az alatta meghúzódó vezetékeket, illetve szigetelést, másrészt pedig erre kerül majd az általunk választott járófelület.

 

Ennek megfelelően amikor a betonozás házilag történik, kiemelt figyelmet kell fordítanunk a vízszint meglétére, hiszen ha ez elmarad, akkor utólag nagyon nehéz dolgunk lesz, függetlenül attól, miszerint járólap, vagy épp laminált padló kerül majd lefektetésre. Ugyancsak kardinális az itt felhasznált beton típusa és összetétele is. Apró szemcseméretű változatot alkalmazzunk, ennek ugyanis jóval kisebb a zsugorodása.

Szintén nagy hangsúlyt kell fektetni a dilatációk pozíciójára. Amikor a betonozás házilag kerül kivitelezésre, általában ennél a lépésnél követik el a legtöbben azt hibát, hogy erre nem fektetnek elegendő figyelmet. Azonban az anyag beltéren is tágul, illetve zsugorodik, így megfelelő előkészületek hiányában biztosan el fog repedni.

Betonozás házilag – lépésről lépésre

Függően attól, mekkora volumenű az adott projekt, szóba jöhet a kézzel történő elegyítés, illetve a betonkeverő használata is. Precíziós esetekben szinte kizárólag mixerbetonból ajánlott dolgozni, de ház körüli munkálatok nagy részénél erre nincs szükség szerencsére.

Mielőtt tehát belefognánk a betonozás házilag történő kivitelezésébe, azt kell meghatároznunk, milyen módon történik majd az alkotórészek vegyítése. Amennyiben géppel dolgozunk, akkor nincs előírt sorrend és felváltva is adagolhatjuk a hozzávalókat. Kézzel történő keverésnél némileg szigorúbbak a szabályok, ilyenkor a cementet és a sódert kell jól összemixelni, a vizet pedig csak a legvégén tegyük hozzá.

Miután elkészült az elegy, következhet a bedolgozás, ennél a folyamatnál a legfontosabb, hogy a kavicsokat egyenletesen oszlassuk el, ellenkező esetben a későbbiekben meggyengülhet a réteg. Amikor a betonozás házilag zajlik, semmiképp se feledkezzünk meg a döngölésről sem, hiszen a légbuborékokat csak így tudjuk eltávolítani. Ez újépítésű ingatlanoknál és teljeskörű lakásfelújítás esetében is kardinális jelentőségű lépés.

1 m3 beton keverési arány

Bármilyen gondosan is járunk el azonban a kivitelezés folyamán, nem érhetünk el tartós eredményt, ha a felhasznált alapanyag nem optimális. Ezért aztán nagyon fontos átlátnunk, hogyan is néz ki a gyakorlatban az 1 m3 beton keverési arány.

Persze nincs mindig szükség ekkora mennyiségre, de ha ezzel a formulával tisztában vagyunk, akkor már könnyedén vissza tudunk számolni. Sajnos amikor a betonozás házilag történik, gyakorta erre a kérdésre nem kerül elengedő hangsúly és csak lapáttal kimérik a megközelítő mennyiséget, ám ez alacsony minőségű keverékhez vezethet.

Ezt elkerülendő mindig tömegarányokban kell gondolkodni, 1 rész cementhez hatszor annyi sódert tegyünk, utóbbi pedig pontosan tízszer annyi legyen, mint a felhasznált víz mennyisége. Ezt a számítást alkalmazva bármilyen mennyiségben kiváló minőségű betont tudunk keverni és így a betonozás házilag is gyerekjáték lesz.

Mitől függ 1m3 beton ára?

Mint minden kivitelezési, illetve felújítási munkálat esetében, úgy persze itt is kardinális kérdést jelent, mekkora költségekkel kell kalkulálnunk. Az, hogy 1m3 beton ára pontosan hogyan alakul, legfőképp attól függ, melyik összetevőt milyen arányban alkalmazzuk.

A jó hír, hogy akár vasbeton alapszerkezetekhez, alaptestekhez, vagy épp aljzatcéllal történik a betonozás házilag, túlságosan számottevő különbséget nem tapasztalunk majd az árakban. Ennek tükrében pedig különösképp fontos, hogy mindig a minőséget tartsuk szem előtt, mert itt a spórolás komoly problémákhoz vezethet a későbbiekben. Egy meggyengült, elrepedezett betonszerkezet javítása pedig rengeteg kellemetlenséggel és felfordulással járhat.