Mire való az automata légtelenítő szelep?

Az automata légtelenítő szelep elmaradhatatlan kelléke a vizes fűtési rendszereknek. Hogyha levegő kerül a vezetékekbe, a fűtőtestekbe, akkor jelentősen esik a hatékonyság, a helyiségek kihűlnek, mi pedig csak fogjuk a fejünket, mert a számla attól még nem fog egyenes arányban csökkenni a leromlott teljesítménnyel.

Az automata légtelenítő szelep kiküszöböli a problémát

Bár a radiátorok esetében a légtelenítés manuálisan is kivitelezhető, ez sok helyzetben nem lehetséges, ráadásul fennáll a veszélye annak, hogy víz kerül a falra, a padlóra, rossz esetben valamilyen elektromos berendezés kap egy kis zuhanyt, de a fali csatlakozók sincsenek biztonságban manuális légtelenítés esetén.

Honnan lehet tudni, hogy levegős a rendszer?

 

Hogyha a csövek és a fűtőtestek furcsa, szörcsögő hangot hallatnak, akkor alapos okunk lehet azt feltételezni, hogy valamilyen gáz, a legtöbb esetben levegő halmozódott fel a rendszerben, ami akadályozza a folyadék akadálytalan keringését. Ha a keringés lelassul, a fűtőközeg, ami esetünkben a víz, egyszerűen kihűl. Azért, hogy az automata légtelenítő szelep működjön, a rendszernek mindenképp nyomás alatt kell lennie.

Persze az is előfordulhat, hogy a probléma nem hallható, még sincs elég meleg a lakásban. Az levegősödésre utal, hogyha a fűtőtest bizonyos részei hidegek, míg máshol tapintható a meleg. Ez valószínűleg azért van, mert egy ponton megreked a hűtőközeg és nem képes teljesen átmelegíteni a fűtőtestet. Hasonló a helyzet a padlófűtés esetén. Ez esetben valóban nem lehet hallani a folyadék akadozó áramlását, de a talpunk nem hazudik.

Egy rosszul működő padlófűtés esetében itt-ott holt zónák alakulnak ki, ami azt jelenti, hogy az egyik ponton érezhető a meleg, míg rögtön egy kissé odébb már hideg a talaj. Hogyha szerencsénk van, akkor ez egy automata légtelenítő szelep felszerelésével fillérekből kiküszöbölhető. Hogyha nincs szerencsénk, akkor az is megtörténhet, hogy valahol eltömődött vagy elrepedt a vezeték és a víz szivárogni kezdett.

Az automata légtelenítő szelep működése egyszerű

A nyomás alatt lévő levegőnek utat enged, a folyadékot viszont a rendszerben tartja. Érdemes figyelni arra, hogy milyen változat kerül felszerelésre. Már korábban is létezett automata légtelenítő, viszont a régebbi változatok kis keresztmetszetű kivezető nyílással rendelkeztek, ami elég könnyen eltömődött. Ha nem tud szabadon távozni a levegő, akkor az a rendszerben marad, ami akadályozza az optimális működést. Bár a tisztításuk lehetséges, mégis több karbantartást igényelnek, mint az újabb modellek. Elvégre pont ez a lényeg, hogy a felszerelést követően, csendben, észrevétlenül végezzék a dolgukat, bármilyen külső beavatkozás nélkül.

Automata légtelenítő szelep korszerű technológiával

A titok magában a tömítés típusában rejlik. Az új gördülő tömítés elvén működő változatok már nagyobb keresztmetszetű nyílással rendelkeznek, amit nem tömítenek el olyan könnyen a szennyeződések, mivel sokkal jobb az öntisztulási képességük az előző típusokhoz képest. A legnagyobb előnyük tehát az, hogy valóban automaták és nem igényelnek karbantartást. Nem túlzás kijelenteni, hogy ezen korszerű automata légtelenítő szelepek esetében a dugulás lehetősége eleve kizárt.

Tény, hogy rendkívül hasznos kiegészítők, viszont nem árt tisztában lenni azzal is, hogy minden előnyük ellenére ezeket nagyjából 8-10 évente érdemes lecserélni. Idővel ugyanis elhasználódnak, mert lerakódik bennük a forrasz anyag, a vízkő, stb. Ezeknek a lerakódásoknak az eltávolítása elég körülményes, ezért nem éri meg a fáradságot. Tekintetbe véve, hogy milyen alacsony áron beszerezhető és beszerelhető eszközök, ez egyáltalán nem jelent nagy kiadást.

Hogyan történik az automata légtelenítő szelep bekötése

Ezt minden szakember nagyon jól tudja, ezért pontosan ki tudják választani az automata légtelenítő szelep helyét a rendszerben. Ez általában a rendszer azon része szokott lenni, ahol összegyűlik a levegő. A felső pontok egyikén elhelyezett légtelenítő szelep felszerelését követően könnyedén megszabadulhatunk a légbuborékoktól.