Vízszigetelés 1 rész. – Néhány szóban a téma alapjairól

Az építkezési folyamat sikeressége alapvetően három dolgon múlik: a korrekt tervezésen, a precíz munkavégzésen és a minőségi anyagok meglétén. A vízszigetelés kérdése kicsit mindegyik kategóriába beletartozik, hiszen, ha az hiányos, esetleg nem minőségi vagy rosszul megtervezett, az épületszerkezet egésze fogja bánni a hanyag kivitelezést.

Nem játék a vízszigetelés!vízszigetelés

Abban az esetben, ha a vízszigetelés hagy némi kívánnivalót maga után, a falak átnedvesedésének sem szab gátat az égvilágon semmi. Sajnos elég csak kinéznünk ahhoz az ablakon, hogy rájöjjünk: a klímaváltozás valósága a nyakunkon van! Az időjárás, mintha teljesen „megőrült” volna, nem a szezontól megszokott módon „viselkedik” – persze ezért csak mi magunkat tehetjük felelőssé.

Nos, e cikk témája nem a globális felmelegedés kérdésének a kutatása, de majdnem ilyen fontos- a vízszigetelés kérdését tesszük ugyanis górcső alá. Azt már tisztáztuk korábban, hogy a nem megfelelő szigetelés következtében az esős időszakban nem kerülhető el az adott épület falainak az átnedvesedése.vízszigetelés

 

Ez egy sor olyan komoly problémát idézhet elő a ház szerkezetébe, ami igencsak sok borsot tör a lakók orra alá, arról nem is beszélve, hogy ezáltal a penész is „tiszteletét teszi” a lakásban, és a belső terek mikroklímája is megsínyli a jelenséget. Persze, ha az építkezés vagy a felújítás szakaszában megfelelő minőségű vízszigetelő anyagoknak szavazunk bizalmat, a probléma megelőzhető.

Minőségi alapanyagokat a vízszigeteléshez vízszigetelés

A vízszigeteléshez használt anyagoknak alapjában véve három típusát különböztetjük meg. Az egyik legnépszerűbb egységek az úgynevezett műanyag lemezek – bár az igazsághoz az is hozzátartozik, hogy nem ezek az elemek a legmagasabb színvonalúak. Ezt az előkelő címet ugyanis a bitumenes lemezek tudhatják a magukénak- az árúk viszont ezeknek a termékeknek elég magas.

A harmadik, nem igazán népszerű csoport a vízszigetelő anyagok táborában a habarcsok és fémlemezek- bár ezeket, érthető okokból manapság már egyre kevesebbszer használják a szakemberek. Nyilván mindhárom típusnak megvannak a maga érdemei és negatív tulajdonságai, amelyeket a most induló „Vízszigetelés” sorozatunkban egyesével kivesézünk majd.