Röviden a keringető szivattyú működéséről

A keringető szivattyú működése során képes biztosítani számunkra, hogy használati melegvíz vagy fűtési rendszerünket optimalizálni tudjuk. Vagyis mindig rendelkezésre álljon a kívánt hőmérsékletű meleg víz vagy egy nagyobb alapterületű ingatlan helyiségeit is sikerüljön közel egyforma hőfokra felfűteni. Alkalmazása esetén nem csak saját kényelmünk felől gondoskodhatunk, de hosszú távon költségeket is képesek lehetünk megtakarítani. Nézzük is meg, mi az, amit a keringető szivattyú működése kapcsán tudni érdemes!

Keringető szivattyú fűtéshez és használati meleg vízhez

A keringető szivattyú úgynevezett centrifugál szivattyú, ugyanis ennek az erőnek a segítségével gyorsítja fel a belépő folyadékot, amely utána megnövelt nyomással halad tovább és lesz képes eljutni egy ingatlan távolabbi helyiségeibe is. Mint említettük tehát, a keringető szivattyú fűtéshez és használati meleg vízhez egyaránt gyakori megoldás.

 

Utóbbi esetben a keringető szivattyú működése azt biztosítja számunkra, hogy mindig a kívánt hőmérsékletű víz folyjék a csapból, amikor megnyitjuk. Alapesetben az elzárás pillanatában egy jó adag meleg víz volt útban a vízvételezési pont felé. Ez pedig szépen lassan kihűl, amikor pedig újból megnyitjuk a csapot, először a lehűlt mennyiséget kell kiengednünk. Ha egyszerre ez nem is tekinthető olyan vészesen sok kárba ment víznek, hosszú távon képes lehet észrevehetően magasabb vízszámlát eredményezni.

Fűtési rendszerekben a nagyobb alapterülő ingatlanok esetében érdemes megfontolni a használatát. Ekkor ugyanis vannak olyan helyiségek, amelyek messzebb helyezkednek el a vízmelegítő ponttól, amíg a fűtőfolyadék eljut az itt elhelyezett fűtőtestekig, jelentősen veszíthet hőmérsékletéből. A keringető szivattyú működésének lényege tehát, hogy felgyorsítja a fűtőközeget, amely így gyorsabban jut el a távoli pontokra, amely végső soron kevesebb hőveszteséget eredményez. Azonban ekkor is lehet minimális különbség az egyes helyiségek hőmérséklete között, a megfelelő teljesítményű szivattyú alkalmazásával azonban jelentősen csökkenthető az eltérés.

Remekül testre szabható a modern keringető szivattyú működése

Komfortérzetünk javítása mellett a rezsikiadások csökkentése is fontos szempont egy ilyen berendezés üzembe helyezése alkalmával. Ha ilyen rendszert szeretnénk kiépíteni, annak lesznek bizonyos költségei. Maga a szivattyú úgy épül fel, hogy a bementi és kimeneti nyílása egy vonalban helyezkedik el, így nem kell a csőrendszert átalakítani a beépítés során, hanem egyszerűen beilleszthető abba. Ha a lehető legjobb hatást szeretnénk elérni, akkor különösen a használati melegvíz rendszerekben érdemes lehet úgynevezett cirkulációs vezetéket is kiépíteni, amelyen a fel nem használt melegvíz visszajut a vízmelegítési pontra.

További költségeket takaríthat meg a cirkulációs szivattyú

A keringető, más nevén cirkulációs szivattyú működése a különböző beállítási lehetőségeknek köszönhetően teljesen a saját igényeinkre szabható. Alapvetően csendes berendezés és a jobb típusok alacsony energiafelhasználás mellett képesek működni, azonban előnyös törekedni arra, hogy csak akkor üzemeljen, amikor az ténylegesen szükséges is. A minőségi típusok rendelkeznek olyan érzékelőkkel, amelyek képesek nyomon követni a vezetékekben levő folyadék hőmérsékletét. A berendezés csak akkor kapcsol be, ha az egy bizonyos érték alá esik, ezáltal megkímélve minket a felesleg működés költségeitől.

Arra is van lehetőség, hogy a keringető szivattyú működése teljesen testre szabható legyen és például éjszaka, amikor nincsen rá szükség, akkor nem fog üzemelni. Ezt pedig időzítő segítségével tudjuk megoldani. Megadhatjuk, hogy ne csak éjszakára kapcsoljon ki, hanem amíg például munkában szoktunk lenni. A modern típusok alapból rendelkezhetnek ezzel a funkcióval, azonban az időzítő beépítése utólag is megoldható. A keringető szivattyú működését ezen felül úgy érdemes ütemezni, hogy a kívánt használat előtt legalább fél órával kapcsoljon be.