Részletesen a pince szellőztetéséről – 2. rész

Múlt heti cikkünkben arról írtunk, hogy milyen okok vezethetnek odáig, amikor a pince szellőztetéséhez már nem elég a természetes módszer, így muszáj mesterséges egységeket is bevetni a cél érdekében. Részletesen taglaltuk, miért fontos a szóban forgó helyisége megfelelő légáramlását biztosítani, illetve a természetes huzat kardinális szerepére is kitértünk. Mégis vannak olyan helyzetek, amikor az emberi leleményesség már nem elég- ekkor kell bevetni a modern kor kínálta remek megoldásokat. Szerencsére az innovatív technológia lehetővé teszi, hogy megoldjuk a pince megfelelő minőségű légellátását.

Pince szellőztetés, na de hogyan?pince

Jelen cikkünkben erre adunk kielégítő választ! Abban az esetben, ha a ventilátor felszerelése mellett tesszük le a szavazatunk, fontos, hogy a választott készülék prémium minőséget képviselő nagyteljesítményű gép legyen – a berendezés által óránként bevitt levegőmennyiség pedig ne haladja meg a pince légtérfogatának a kétszeresét. Figyelem! Erre a szabályra igazán fokozott figyelmet kell szentelni, hiszen, ha több levegőt viszünk be a helyiségbe, az ellenkező hatást fogjuk elérni, mint amit szeretnénk – nyáron a levegő felmelegszik, télen pedig lehűl.

Sőt, ha a meleg hónapokban a már említett mennyiségnél több levegőt forgatunk meg, a falak vizesedni kezdenek, ami – mondanunk sem kell- a roppant kellemetlen penészedéshez vezet. A pincéjében pedig, a nemes, értékes borok között garantáltan senki nem szeretne szembetalálkozni a mindent ellepő és megkárosító penésszel.

Pince párátlanításpince

 

Ha a túlzott pára okoz gondot, válasszunk olyan készüléket, ami párakapcsolós funkcióval rendelkezik, és akkor lép működésbe, amikor arra a legnagyobb szükség van. Sajnos az igazság az, hogy könnyen megtörténhet, hogy még mindezen igen komoly lépések ellenére sem szűnik a probléma-, de vajon miért? Nos, a jelenség hátterében a pince felülről való, nem megfelelő minőségű hőszigetelése vagy a túlzottan nedves talaj áll.

Szerencsére egy jó teljesítményű légszárító leveheti a vállunkról a gondokat, arra azonban figyeljünk oda, hogy a készüléket 65-70%-os páratartalomra optimalizáljuk. Amint azt láthatjuk, így vagy úgy, de a pince megfelelő szellőztetése nem ördöngösség, a témakör viszont tipikusan az a kategória, amit nem szabad elgarasoskodni, ha igazán kielégítő eredményre vágyunk. Megint más kérdés, ha valaki nem borászati vagy tárolási célokból gondol a pincehelyiségére, hanem például vendéglátói megfontolásból. A gazda ekkor használhat akár több ventillátort is, hiszen a friss levegő ez esetben a vendégeknek kell.