Részletesen a pince szellőztetéséről – 1. rész

Sokat írtunk már arról, mi a legmegfelelőbb módszer a családi otthonok, kisebb lakások és irodaházak kielégítő szellőztetésére. Mostani cikkünkben arról fogunk értekezni, hogyan kell a legoptimálisabban ezt a roppant fontos kérdést megoldani a pincehelyiségek esetében. Nyilván nem minden családi fészeknek van pincéje, sőt, a tapasztalat is azt mutatja, hogy inkább a vidéki vagy a nagyobb kertes otthonok privilégiuma a szóban forgó helyisége.

Szögezzük le rögtön az elején!

A pince megfelelő szellőztetése éppoly fontos, mint például a háló- vagy a fürdőszobáé, hiszen, ha itt gondok vannak e téren, az kihat az egész ház szerkezetére is. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogyha a pince falai –a nem kielégítő minőségű levegő hiányában- vizesedni kezdenek, az nem tesz jót az épület további helyiségeinek sem. Éppen ezért fontos nagy figyelmet szentelni a pince állapotára.pince

A pince fogalma azóta létezik, amióta az ember kitalálta, hogy a szőlő levéből készült finom bort hordóban kell tartani és tárolni. Elmondhatjuk, hogy ennek a többezer éves hagyománynak a miértjei és a hogyanjai az idő múlásával nem sokat változott, hiszen, ahogy egykoron, úgy ma is többnyire a természetes huzat végzi el a munka oroszlánrészét, már ami a pinceszellőztetést illeti.

Mit jelent ez a valóságban?

 

Nos, a természetes huzat fogalma valószínűleg mindnyájunknak ismerős: a pince ajtaján beáramló levegő a helyiség legtávolabbi részén lévő, szabad térre vágott nyílásán távozik, így mozgatva meg, frissítve fel a terem egész légterét. Mégis előfordulhatnak különféle problémák, amelyeknek kiküszöbölésére a modern technika vívmányait kell segítségül hívnunk. Az egyik ilyen balszerencsés helyzet, ha a pince első nagy ajtaja nem a szabad levegőre nyílik, így a légmozgás kialakulására vajmi keveset számíthatunk.pince

Abban az esetben, ha ez a probléma áll fenn, két lehetséges megoldás közül választhatunk: 1 – a pince ajtaja előtti helyiség bejáratát ráccsal látjuk el, vagy 2- a pince ajtaja mellé csövet fúrunk, amit kivezetünk a szabadba. Ha nem ez áll a gondok hátterében, akkor valószínűleg a feljáró és a hátsó ablak között lévő nem megfelelő szintkülönbség a ludas. A szakemberek azt állítják, a kürtőcső magasságának a növelése már megoldja a problémát. Sajnos azonban könnyen kiderülhet, hogy az említett fáradozások sem hozzák meg a hozzájuk fűzött reményt. Milyen alternatívák állnak a rendelkezésünkre, ha mesterségesen kell megoldanunk a pince szellőztetését? Nos, a következő részben mindenre fény derül majd!