Őszintén a fűtési rendszerekről – 2.rész

Korábban már írtunk részletesen a fűtési rendszerekről – illetve bevezettük a kedves olvasóinkat ebbe a kétségtelenül sokrétű témába. Jelen cikkünkben tovább boncolgatjuk a témakört, több érdekes pontot is górcső alá téve. A múltheti írásunkban a kondenzációs gázkazánt tárgyaltuk meg, illetve azokat a házi praktikákat és trükköket tártuk az olvasóink elé, amelyek segítségével lefaraghatnak a magas fűtésszámlából. Folytassuk ezt a vitathatatlanul érdekes topikot az egyik legnagyobb véleménymegosztó termékkel, a split-klímával. Mielőtt azonban rátérnénk a pro-kontra érvekre a szóban forgó egységgel kapcsolatban, érdemes néhány szóban összegezni a split-klíma működésének az elvét.

A split-klíma a modern kor egyik népszerű vívmányasplit-klíma

A modern technológia rohamléptékű fejlődésének köszönhetően a légtechnika sem maradhatott innovatív újítások nélkül. A klíma megjelenése azonnal hatalmas népszerűséggel járt együtt, ám az akkori elvárások jelentősen különböztek a maiaktól. Néhány éve még nem támasztottuk egyéb kritériumot az említett egységekkel szemben, csak, hogy azok a lehető leghamarabb érjék el az általunk óhajtott hőmérsékletet.

Ma már más a helyzet, hiszen a praktikai elvárásokon túl a klímának az esztétikum oltárán is kell áldozni, illetve a zajszintjének és a fogyasztásának is minimálisnak kell lennie. A split-klíma eleget tesz e követelményeknek, hiszen, ahogy azt a neve is kiválóan érzékelteti –angolul tudók előnyben-, osztott, tehát a „csúnyábbik”, a szemnek és a fülnek is egyaránt zavaróbb része odakinn van a szabadban, számunkra láthatatlanul. Az egység zajszintje ezáltal rohamosan csökken, az energiahatékonysága pedig nő.

Kinek érdemes beszereznie a split-klímát?split-klíma

 

A műszaki jellemzőinek és az egyedi tulajdonságainak köszönhetően a split-típusú légkondicionálók roppant előkelő helyet foglalnak el a piacon. Mégsem ajánlják mindenkinek a légkondicionálás e szóban forgó módját –de vajon miért? Nos, az igazság az, hogy nagyon nehéz eldönteni, főleg a nagyobb családi házak esetében, hogy melyik beltérben kerüljön sor a klíma felszerelésére, és melyikben nem.

Az sem ritka eset, ha az épület „kinti” része nem teszi lehetővé a split-klíma külső részének a személyre szabott felszerelését. Az viszont biztos, hogy ha a nagyobb családi otthonok nem is, a kisebb paraméterekkel operáló lakások garantáltan nyernek az ügyön, ha a fűtéstechnika e típusának szavaznak bizalmat.