Őszintén a fűtési rendszerekről – 1.rész

A hazánkban meglehetősen kemény telek vannak, így nem is csoda, ha a legtöbb magyar családnak érzékeny téma a téli fűtésszámla kifizetése. A legtöbb esetben azonban sokat lehetne javítani a helyzeten, és csökkenthetnénk a költségeket, ha tisztában lennénk a fűtési rendszerek létjogosultságáról a saját helyzetünkben.

Adunk némi ízelítőt a fűtési rendszerek sokféleségéről, így mindenki könnyen el tudja dönteni, a helyes megoldást használja-e vagy sem. A tapasztalat azt mutatja, sokan szavaznak bizalmat a gázkazánoknak. A gázkazán és a hozzá tartozó radiátorok valóban megfelelő fűtési egységnek bizonyulnak, de csak abban az esetben, ha azok méretezése helyesen van meghatározva és egymáshoz kombinálva.

Választunk okosan fűtési rendszert!fűtési rendszerek

Mit jelent ez a gyakorlatban? Nos, ha a kondenzációs gázkazán túl nagy, a fogyasztás őrületesen magas lesz, ha viszont túl kicsi, a terhelést sem bírja majd sokáig – azaz bedobja a törölközőt. Az ideális helyzet tehát az, ha kazánhoz alacsony hőmérsékletű hőleadó kapcsolunk, estére pedig a felszerelt termosztáttal maximum 18 fokot állítunk be. Így nemcsak spórolunk, de arról is gondoskodunk, hogy a méregdrágán vett kazán sokáig bírja a strapát.

 

Pro tipp spórolni vágyóknak: ha a radiátorok mögé 3 mm vastagságú aufóliát ragasztunk, az egységeket pedig nem takarjuk el semmivel, növelhetjük a hőmérsékletet a belső terekben. Persze e módszer nem a legesztétikusabb megoldások közé tartozik, de a számla alján lévő végösszeg bizony sok esetben kompromisszumok megkötésére sarkallja az embert. Sokan kedvelik a vastag sötétítőfüggöny mögé rejteni a radiátort, amivel tulajdonképpen nyáron nincs is semmi gond, viszont télen jobb, ha elfelejtjük ezt a módszert.

Spóroljunk okosanfűtési rendszerek

Abban az esetben viszont, ha valóban komolyak a szándékaink a spórolás tekintetében, előbb vagy utóbb a nyílászárók cseréjét is meg kell lépnünk. Miért? Nos, a válasz roppant egyszerű: az épületek legtöbbje nem a falakon, hanem az ablakokon és az ajtón keresztül veszíti el a legnagyobb mennyiségű hőt. Ha a szóban forgó nyílászárók nem korszerűek, a hő kiszökök a szobából, mi pedig automatikusan feljebb tekerjük a fűtési rendszer egységének a szabályozóját.

Érdemes éppen ezért – főleg a teljeskörű lakásfelújítás során- beinvesztálni a modernebb műanyag nyílászáró egységekbe. Az már más kérdés, hogy ezek az elemek túlzottan is lefedik a belső tereket, már-már megfojtva a szobákat, így a pára sem menekülhet megfelelően, a penészedéshez pedig egyenes út vezet. Mivel a fűtési rendszerek témája igen sokrétű, egy cikkben lehetetlen lenne beleférni –a témánkat hamarosan folytatjuk.