Modern fűtési megoldás az elektromos mennyezetfűtés

A modern építészeti és épületgépészeti megoldásoknak hála nagyon sokféle fűtési rendszer közül válogathatunk, a berendezésektől kezdve egészen a különféle kialakításokig, mint például az elektromos mennyezetfűtés. Mivel minden épület, minden beltér egyedi tulajdonságokkal rendelkezik, ezért könnyedén kiválasztható a legkézenfekvőbb variáció. Ehhez viszont ismernünk kell az épület, illetve az adott rendszer tulajdonságait. Ez esetben ismerkedjünk meg egy viszonylag kevésbé elterjedt, viszont annál hatékonyabb változattal, az elektromos mennyezetfűtéssel.

Egyre jobban nő az elektromos mennyezetfűtés népszerűsége

Ami nem csoda, hiszen a közkedvelt padlófűtéssel ellentétben sokkal egyszerűbb a kialakítása. A kiépítés költségei is kisebbek, viszont hasonlóan hatékony fűtési megoldásnak számít. Felújítás esetén sincs feltétlenül szükség a padlóburkolat cseréjére, hiszen a beépítése másként történik. Egy gipszkarton álmennyezet beépítésével könnyedén elrejthető az elektromos mennyezetfűtés minden eleme. Ez nem csak az esztétikum miatt lényeges, hanem biztosítja a megfelelő működési környezetet is.

 

A padlófűtés kényelmes és magasfokú komfortérzetet ad, ez tény. Viszont vannak olyan helyzetek, amikor felesleges fűteni a padlót, ha annak a túlnyomó részét pl. bútorok foglalják el. Ilyen lehet egy kisebb hálószoba, amiben van egy nagyobb francia ágy és egy ruhásszekrény. A bútorokat hiába melegítjük alólról, nekünk az nem fog kellemes hőérzetet biztosítani. A mennyezetet viszont nem takarja el semmi, ezért a fűtés ilyenkor akár 25-30 %-al is hatékonyabb lehet.

Infra mennyezet fűtés alacsony belmagasság esetén?

A rendszer alapját az intelligens fűtőfilm jelenti, ami tulajdonképpen infrafűtésként működik. Ez a rendszer nem a helyiség levegőjét melegíti fel, hanem a környezetében lévő, hősugárzást elnyelni képes testeket, beleértve az embereket is. A fűtőfilm nevéből pedig már következtethetünk arra, hogy egy vékony rétegről van szó, amit a megfelelő rétegrend szerint kell elhelyezni az álmennyezetben.

Ebből következik, hogy alacsony belmagasság esetén sem jelent gondot az alkalmazása. Az indokolatlanul magas belterekben pedig kifejezetten gazdaságos egy alacsonyabb álmennyezet beépítése elektromos mennyezetfűtéssel. Ezzel nem csak a felfűtendő tér nagyságát csökkentjük, hanem az ezzel járó havi kiadásokat is. Továbbá arról sem szabad megfeledkezni, hogy az infrafűtés az elektromos fűtőrendszerek közül az egyik leggazdaságosabb megoldás.

Az elektromos mennyezetfűtés kialakítása

Már említettük a rétegrendet, ezért nem árt pontosan kivesézni, hogy ez pontosan miből áll. Elsőként fontos a mennyezet hőszigetelése, elvégre az elektromos mennyezetfűtéssel a helyiséget és nem a mennyezet feletti teret szeretnénk fűteni.

A födém alá kerül a gipszkarton tartó szerkezet, ezt pedig a hőszigetelés követi, ami lehet kőzetgyapot, vagy modernebb megoldásként a legapróbb réseket is kitöltő poliuretán hab. Ez utóbbi nagyon hatékony, viszont költségesebb és speciális eszközökre van szükség a kialakításához. A legtöbb esetben a kőzetgyapot lapok elegendőnek számítanak.

Ezek alá kerül egy a specifikusan választható hőtükörfólia, ami visszaveri a felfelé áramló hőt, így az biztosan nem a födémet fogja fűteni. A következő réteg pedig maga a fűtőfilm, amit ismét gipszkarton profil, majd a gipszkarton borítás követ.

Mennyire hatékony az infra mennyezet fűtés?

Sokak fejében megfordul ez a kérdés, hiszen ez a rendszer első hallásra ellentmond a fizika törvényeinek. Mint tudjuk, a meleg levegő lentről felfelé száll. Akkor, miként lehet az, hogy az infrafűtés fentről lefelé 4-5 m-es hatótávban fűt? Az infra sugarak, az infra sugárzás elnevezéséből következtethetünk a lényegre.

Ugyanis ez esetben a hő sugárzásáról beszélünk nem pedig egy fűtőtestről, ami felmelegíti maga körül a levegőt. Akár csak egy fényforrás elhelyezése során, úgy kell eljárnunk az infra fűtés esetében is. Úgy kell elhelyeznünk, hogy minél jobban besugározza a rendelkezésre álló környezetet. Ehhez pedig a mennyezet éppen ideálisnak számít.