Mitől függnek az elektromos padlófűtés kivitelezési árak?

Természetes dolog, hogy egy nagyobb beruházás előtt kíváncsiak vagyunk, miképp alakulnak az elektromos padlófűtés kivitelezési árak. Nehéz megmondani! A végső árajánlat egyrészt fix elemek és alkatrészek összegéből áll, másrészt azonban olyan körülmények is befolyásolják, amelyek minden otthonban eltérőek. Árat ezért csak pontos alaprajz ismeretében, vagy jobb esetben helyszíni felmérés után adhatnak a kivitelezők.

Mit tartalmaznak az elektromos padlófűtés kivitelezési árak?

Amivel konkrétan számolhatunk: Az elektromos padlófűtés kivitelezési árak egy részét tehát pontosan ismerhetjük. Ilyenek például a fűtésrendszerhez szükséges termosztátok, fűtőszőnyegek, szerelési segédanyagok és egyéb alkatrészek.

 

A változó tényezők: Hiába ismerjük azonban az alapanyagok árát, ha nem tudjuk, hogy milyen mennyiséget kell felhasználni belőlük. Ráadásul az elektromos padlófűtés kivitelezési árak nagyobb hányadát olyan jellemzők befolyásolják, amelyeket tapasztalt szakemberek mérnek fel. Nem mindegy például, hogy milyen vastag otthonunk falazata, mennyi beépített bútor van a házunkban és az is fontos szempont, hogy hány helyiséget kell ellátni fűtéssel.

A manuális és digitális termosztát közötti különbség, valamint a termosztátok száma is hatással van a végső árra. A felsorolt tényezők miatt előfordulhat, hogy otthonunk fűtési rendszere kétszer drágább, vagy épp sokkal olcsóbb lesz, mint a szomszéd hasonló méretű háza esetében.

De mégis, mennyibe kerül?

A fent leírtak alapján nem lehet pontos elektromos fűtésrendszer kivitelezési árakat mondani. De a nagyságrendek ismerete segít eldönteni, hogy belevágjunk-e a beruházásba. Nézzünk meg néhány átlagárat, amelyek megmutatják, hogy különböző méretű házak esetén mivel számolhatunk. Fontos azonban megjegyeznünk, hogy ezek valóban csak hozzávetőleges árak, amelyek akár többszázezer forinttal is eltérhetnek egy végleges árajánlat esetén.

Elektromos padlófűtés kivitelezési árak (átlagosan):

– 40 négyzetméter alapterületig: kb. 450.000 Ft + áfa
– 70 négyzetméter alapterületig: kb. 800.000 Ft + áfa
– 100 négyzetméter alapterületig: kb. 1.200.000 Ft +áfa
– 150 négyzetméter alapterületig: kb. 1.700.000 Ft + áfa
– 200 négyzetméter alapterületig: kb. 2.300.000 Ft + áfa

Az elektromos padlófűtés beszerelése

A padlófűtés beépítése villamossági és burkolói szakértelmet is kíván. Amennyiben nem vagyunk jártasak ezekben a szakmákban, érdemes inkább szakértők segítségét kérnünk, vagy profi kivitelező csapatra bíznunk a munkát. Van azonban néhány általános szabály, amelyekkel nem árt nekünk is tisztában lennünk:

  • A fűtőszőnyeget tilos saját igényeink szerint méretre vágni. Kizárólag a gyártó által meghatározott sablonméretekkel dolgozhatunk.
  • Szintén tilos a hidegvéget összekötő csatlakozást és a fűtőkört eldeformálnunk, meghajlítanunk.
  • Ügyeljünk rá, hogy a fűtőszőnyegeket nem lehet kitenni 70°C-nál nagyobb hőnek.
  • Hagyjunk legalább 5 cm rést a fűtőszőnyeg és a fal között.
  • A fűtőszőnyeget a szabad levegő áramlása érdekében tilos beépített szerkények, bútorok, fürdőkád vagy egyéb stabil berendezési tárgy alá helyezni.

Az elektromos padlófűtés bekötése

Szintén nagyon elővigyázatosan kell eljárni, és több előírást is be kell tartani az elektromos bekötés során. A fűtőszőnyegek telepítése előtt, valamint a munka befejezése után is ellenőrizni kell a fűtőkör elektromos ellenállását. Ennek pontos értéke szerepeljen a garancialevélben, hogy megőrizzük a jótállást. Figyelembe kell venni azt is, hogy a fűtőszőnyegek leválaszthatók legyenek a fűtőkörről. A termosztát csatlakoztatásához és beállításához megfelelő szakértelem szükséges. A legjobb, ha villamossági szakemberre bízzuk ezt a munkát.

Az elektromos padlófűtés burkolása

Jó hír, hogy szinte minden népszerű burkolat alkalmazható. Választhatunk vinilt, laminált padlót vagy parkettát, ám ezek bizonyos mértékű hőveszteséggel járnak a hidegburkolatokhoz képest. Mindenképpen ellenőrizzük a gyártói ajánlást. A leghatékonyabb megoldás, ha égetett kerámiát, csempét, járólapot választunk az elektromos fűtőrendszerünkhöz.