Mit nevezünk lábazati hőszigetelésnek?

Úgy érzi, örök harcot vív a penészes falakkal? Már elege van a hihetetlenül magas téli fűtésszámlákból? Nos, ha e kérdések olvasása közben nagyokat bólogat, jó hírünk van: a lábazati hőszigetelés megoldást jelenthet minden gondjára! Elterjedt tévhit, hogy a családi otthonok szigeteléséért kizárólag a falakra építhető burkolat a felelős. Az igazság az, hogy hiába vannak megfelelően és szakszerűen burkolva a falak, ha a lábazati hőszigetelés nem valósul meg, oda a lakók komfortérzete – hiszen így minden esély megvan a nagy fejfájást okozó hőhíd kialakulására.

A lábazati hőszigetelés fontossága

Abban az esetben, ha a lábazati hőszigetelésen akarunk spórolni, többet veszítünk, mint nyerünk, ugyanis a házból rengeteg energia fog elszökni – amit a lakók értelemszerűen azzal pótolnak, hogy feljebb tekerik a hősugárzó szabályozóját. Ezek után már nem is csodálkozhatunk azon, miért van a fűtési számla végösszege az egekben, de arra is rájöhetünk, miért penészesednek a falak. A kérdés már csak az, mi a legalkalmasabb anyag a lábazati hőszigetelés kivitelezésére?

Mivel szigeteljünk?

A szakértők egyetértenek abban, hogy az extrudált polisztirollapoknak nincs párja e tekintetben. A szóban forgó zárt szerkezetű szigetelőlapokat röviden XPS lapoknak is szokták nevezni, és valóban csak szuperlatívuszokban beszélhetünk azok tulajdonságairól. A talajvizet nem veszik fel, még akkor sem, ha folyamatosan, napokon keresztül esik az eső – ami a hazánk klímája esetében igen gyakori ősszel és télen. Sőt, az XPS lapokkal nagyon könnyű dolgozni is, hiszen remekül vakolható felületet biztosítanak.

Mire figyeljünk?

Figyelem! Abban az esetben, ha úgy érzi, eljött az ideje a jobb életkörülmények megteremtésének, és a penésszel vívott végső harc befejezésének, mindenképpen érdemes a lábazati hőszigetelésnek bizalmat szavazni! Az igazsághoz viszont az is hozzátartozik, hogy csak és kizárólag ezzel a módszerrel még nem szavatolható a teljeskörű siker, először érdemes a vízszigetelésre is gondot fordítani. A laikus személyeket általában az tántorítja vissza a szigeteléstől, hogy tapasztalat híján azt gondolják, a szóban forgó módszer csak az új házak esetében kivitelezhető, ám valójában a régebbi épületek esetében sem okoz gondot egy profi csapatnak a lábazati hőszigetelés gyors és megbízható kialakítása.