Miről ismerszik meg a minőségi léghűtő és miért szeretjük?

A minőségi léghűtő remek alternatívája a légkondicionálónak A minőségi léghűtő berendezések egyre nagyobb teret hódítanak a vásárlók körében. Érthető a megnövekedett kereslet, hiszen folyamatosan dőlnek meg a melegrekordok és minden évben növekszik a kánikulai hőségben töltött napok száma. Különösen nehéz elviselni az ilyen forróságot azoknak az embereknek, akiknek az otthona nem rendelkezik megfelelő szigeteléssel. Leginkább a panellakásokban élőkre jellemző ez a probléma.

Három megoldás létezik: ventilátorok használata, légkondicionáló berendezés beépítése vagy egy minőségi léghűtő beszerzése. A ventilátorok valójában csak felkavarják a meleg levegőt, és ugyan csökkentik hőérzetünket, de egy többnapos kánikula esetén nem hoznak igazi enyhülést. A klímaberendezések hatékonyak és kényelmesek, ráadásul tartják a komfortérzetünknek megfelelően beállított hőfokot. Ugyanakkor meglehetősen energiaigényesek, allergiát okozhatnak és sokan hajlamosak megbetegedni, ha huzamosabb időt töltenek a légkondi társaságában. Ráadásul beépítésük nem mindenhol megoldható. Vannak, akik nem is engedhetik meg maguknak a megvásárlásával és beszerelésével járó magasabb költséget. Mindazoknak, akiknek a ventilátor és a légkondicionáló nem jelent ideális megoldást, nagyszerű választás lehet egy minőségi léghűtő berendezés használata.

 

A léghűtő működése

A jól ismert klímaberendezéssel ellentétben egy léghűtő nem képes környezete levegőhőmérsékletét az előre beállított szintre lehűteni, majd ezt huzamos ideig megtartani. Egészen más elven alapul a léghűtő működése. Ám ettől függetlenül egy rendkívül hatékony berendezés, ami jelentősen javítja komfortérzetünket. A minőségi léghűtő és a kisebb méretben kapható asztali léghűtő is a víz természetes párolgását használja fel működése során. Szaknyelven ezt evaporatív hűtésnek nevezik. Komolyabb fizikai ismertet nélkül is könnyen megérthető a folyamat: a párolgás hőelvonással jár, azaz az elpárolgó víz folyamatosan hűti környezetét.

Ezt saját bőrünkön is tapasztaljuk, amikor egy forró, strandon töltött napon kijövünk a medencéből. Kellemes borzongás járja át ilyenkor testünket, ahogy a víz párologni kezd bőrünkről. A léghűtő lényegében ezt a jelenséget hasznosítja. Működése közben a berendezés vízelosztó rendszere folyamatosan szivattyúzza a vizet a hűtőbetétek felé. Szintén a hűtőbetéteken átvezetett levegőnek köszönhetően a víz itt elpárolog és ezzel együtt az áthaladó levegőt is lehűti. Végül a ventilátoroknak köszönhetően a lehűtött levegő kijut a szerkezetből és csökkenti otthonunk hőmérsékletét is. Ráadásul még a helyiség levegőjét is párásítja. Tiszta, csendes, környezetbarát megoldás.

Ezért szeretjük a léghűtőt

Rengeteg olyan előnye van a minőségi léghűtő berendezéseknek, amiért szerethetjük őket. Gazdaságos, olcsó, tiszta, praktikus, mozgatható, hatékony. Nézzük meg részletesebben:

Hatékony működés

A leghűtő berendezés működése során 4-10 C fokkal hidegebb levegőt fúj ki annál, mint amit környezetéből felvesz. Ráadásul a légkondicionálókhoz képest közel 90 százalékkal kevesebb energiát használ fel, azaz nem terheli a villanyszámlát.

Rendkívül praktikus

Nincs szükség szerelésre, fúrásra, kültéri egység kiépítésére. Csak beállítjuk a helyére, feltöltjük a víztartályát, bedugjuk a konnektorba és máris működik. A legtöbb minőségi léghűtő kerekekkel rendelkezik, így könnyen mozgathatjuk a lakásban, igényeinknek megfelelően.

Óvja egészségünket

A léghűtő berendezések szűrője megtisztítja a beáramló levegőt, így megelőzi az esetleges gombák vagy baktériumok terjedését. Tartályában a víz folyamatos mozgásban van, így algásodástól sem kell tartanuk. A készülék tehát friss, kristálytiszta, jó minőségű levegőt juttat ki otthonunk légterébe. Használatuk nem okoz náthát, megfázást vagy torokgyulladást az erre fogékonyabb embereknél sem.

Kényelmes használat

Az igényes, minőségi léghűtőket számos hasznos funkcióval szerelik fel. Megtalálható rajtuk a fokozatszabályozó az ideális intenzitás beállítására, van időzítőgomb és természetesen távirányító is.