Mire való a mágneses iszapleválasztó?

Egy 2016-ban életbe lépett jogszabályt követően meglehetősen elszaporodott a kondenzációs gázkazánok beépítése és ezzel együtt kötelezővé vált a mágneses iszapleválasztó alkalmazása. A kérdés már csak az, hogy mégis miért van erre szükség? Csupán az új kazánok esetében van lehetőség a beépítésére vagy ez a régebbi modellek esetében is megoldható? Az elkövetkezendő sorokban választ kaphatunk ezekre a kérdésekre.

A mágneses iszapleválasztó óvja a fűtési rendszert

De mégis, hogy kerülne oda iszap? A legjobb szakember sem képes arra, hogy a kazán felszerelése közben elkerülje a megnetikus és nem magnetikus szennyeződések bekerülését a fűtési rendszerbe. Talán jelentéktelennek tűnhet, mégis idővel komoly károkat képes okozni a lerakódás a fűtési rendszerben, ezen belül is a szivattyúban.

 

A mágneses iszapleválasztó ezt a károsodást hivatott megelőzni, növelni a kazán élettartamát és optimális szinten tartani annak működését. Elvégre ezért kerülnek lecserélésre az úgynevezett „turbós“ és a korszerűtlen kéményes kazánok. A kondenzációs technológia sokkal hatékonyabb és zöldebb megoldás, mivel hasznosítja a füstgáz magas hőmérsékletét. A kondenzátum már a kazán belsejében kicsapódik, aminek a hőmérsékletét hasznosítja a hőcserélő.

Ez nagyjából azt jelenti, hogy a hagyományos gázkazánok kb. 90-95 %-os hatásfokánál 20 %-al többre képes egy kondenzációs változat. Bizony, akár a 100 % fölötti hatásfok is elérhető a hőcserélőnek köszönhetően. Persze ez csak ideális körülmények között lehetséges. Ennek a megteremtéséhez, pedig nagy mértékben hozzájárul a mágneses iszapleválasztó.

Miért van szükség mágneses iszapleválasztóra?

Ha már ez a kondenzációs technológia ennyire csúcs szuper és hatékony, akkor mégis miért kellenek ilyen kiegészítő megoldások? Ahhoz, hogy ezt megértsük, tisztában kell lennünk azzal, hogy miként működik a kazánban található szivattyú. A szivattyúról elég azt tudni, hogy a tengelye állandó mágneses térrel rendelkezik. Tehát ebből következik, hogy a mágneses szennyeződések még kikapcsolt állapotban is képesek azt elérni, megtapadnak rajta, lerakódást, majd meghibásodást okozva ezzel. Ez hívta életre a mágneses iszapleválasztót, ami tökéletesen teljesít a szennyeződések elszigetelése terén.

Iszapleválasztó bekötése régi típusú kazánok esetén

Erről szintén érdemes szót ejteni, hiszen nem mindenki rendelkezik új és korszerű kondenzációs kazánnal. Remélhetőleg egy bizonyos idő elteltével ez változni fog. A szennyeződések a fűtési rendszerben nem csak a kondenzációs kazánok esetében jelentenek problémát. Sőt, a hagyományos kazánok még inkább ki vannak téve annak a veszélynek, hogy szennyeződés leválasztó nélkül drasztikusan csökken az élettartamuk. Nem beszélve arról, hogy az üzemeltetésük is költségesebbé válik ezáltal, amit a számlán feltüntetett összeg egyértelműen kimutat majd.

A mágneses iszapleválasztó utólag is beköthető

Amit minden esetben szakembernek kell elvégeznie, aki előbb terepszemlét tart. Az esetek nagyrészében ilyenkor a mágneses iszapleválasztó a fűtési rendszer visszatérő ágába kerül bekötésre. Jó hír, hogy ez az alkatrész manapság már nagyon sokféle kivitelben kapható. Található belőle elforgatható változat is, ami esztétikus dizájnnal rendelkezik, ezért nem fogja rontani az adott helyiség összképét, ha nincs lehetőség teljesen elrejteni a tekintetek elől.

Nem csak többféle kialakítás, de számos csatlakozási méret is a rendelkezésünkre áll, ezért kizárt, hogy ne lehetne megtalálni az ideális változatot az adott rendszerhez. Persze ügyfélként ezért sem kell fájjon a fejünk, mivel ez szintén a szakember dolga. A mágneses iszapleválasztóban egy idő után felgyülemlenek a kiszűrt szennyeződések, ezért azokat el kell távolítani. A legtöbb korszerű modell esetében ez akár nyomás alatt is elvégezhető egy leeresztő szelep segítségével.

Összeségében elmondható, hogy ez az apró kiegészítő csökkenti a karbantartási költségeket, növeli a teljes rendszer élettartamát és meggátolja a hibák kialakulását, továbbá a rendszerben található egyéb berendezések hatékonyságát is növeli, miközben ezzel arányosan csökkenti azok energiafogyasztását.