Minden, amit a központi fűtés működéséről és a kazánokról tudni érdemes

A nagyobb lélegzetvételű lakásfelújítás vagy az új ingatlan építése során előbb vagy utóbb egészen biztosan terítékre kerül a központi fűtés kérdése is. A központi fűtés tulajdonképpen egy olyan belső rendszer, ami az adott épület minden szobáját képes felfűteni egyszerre, egy központilag kontrollált eszköz segítségével – ez általában a kazán. Teljesen mindegy, hogy a gőzről, a levegőről vagy a vízről beszélünk, a központi fűtésnek szüksége van egy közvetítő közegre, amin keresztül az energia, vagyis a hő terjedhet.Szép számban vannak előnyei a központi fűtésnek

A leggyakrabban feltett kérdés a központi fűtéssel kapcsolatban, hogy milyen előnyökkel kell annak a személynek számolnia, aki a fűtéstechnika e típusának szavaz bizalmat. A sokoldalúság mellett az egyenletes hőelosztáson keresztül a fenntarthatóságig, és a biztonsági funkciókig a központi fűtésnek rengeteg pozitív hozadéka van az adott háztartás lakói számára.

Központi fűtés típusok Magyarországon – melyiknek érdemes bizalmat szavazni?központi fűtés

A tapasztalat azt mutatja, ma jelenleg a hazánkban a gáz-, az elektromos-, a hőszivattyús- és a szilárd tüzelésű rendszerek a legnépszerűbbek az emberek körében. Persze mindegyik fűtésrendszernek megvannak a maga előnyei és hátrányai.

 

Azt, hogy a mi személyre szabott esetünkben melyik lesz a befutó, az egyéni igényeinken és a pénztárcánk kapacitásán kívül az adott épület energiaigénye, szigetelése és egyéb paraméterei határozzák meg. Mondanunk sem kell, a feladat szakemberért kiált.

A kazán, avagy a központi fűtés lelkeközponti fűtés

Szögezzük le, a kazánok esetében olyan, mint elektromos egység nem létezik – legalábbis a lakossági alkalmazás tekintetében. Ha a kazán beszereltetése a cél, választhatunk a gázcirkó, a gáz- és kondenzációs, illetve a szilárd tüzeléssel üzemelő egységek közül.

Kiknek ajánlott a gázcirkó kazán?

Amint azt az elnevezése is hűen tükrözi, a gázcirkó kazán és az ahhoz tartozó egységek a forró víz cirkuláltatásával emelik a belső terek hőmérsékletét. A szóban forgó rendszer tipikus hőleadó egysége a radiátor.

A módszer számos előnye között számontartjuk a hatékonyságot és az ergonomikus megoldásokat. A központi fűtés ezen berendezése azoknak ajánlott, akik nem szeretnének bíbelődni a tüzelőanyag elállításával, és magának a tüzelésnek a rendszeres ellenőrzésével sem.

Szilárd tüzelésű kazán, avagy a központi fűtés „ősi” módszereközponti fűtés

Azokban a térségekben, ahol a gázhálózat még nincs kiépítve, a szilárd tüzelésű központi fűtés váltja be a hozzá fűzött reményeket. Elmondhatjuk, hogy Magyarország területén még mindig rengetegen vannak, akik e módszer mentén haladva emelik a hőmérsékletet az otthonaikban az őszi-téli hónapok során.

Szilárd tüzelőanyagként sok minden alkalmazható, ám a szén, a brikett és természetesen a fa a legelterjedtebb elemek. Ez a könnyen kezelhető rendszer már jónéhány éve az emberiség hasznát szolgálja, és mint olyan, egyszerű, illetve viszonylag olcsó a fenntartása és az esetleges karbantartása is.