Mikor esedékes az automata légtelenítő szelep tisztítása vagy cseréje?

A fűtési rendszerek megfelelő működése érdekében elengedhetetlen, hogy légtelenek legyenek, ami a legkönnyebben automata légtelenítő szelep használatával érhető el. A levegős rendszer kialakulásának többféle oka lehet. Amikor a fűtőtestek egyáltalán, vagy csak részlegesen melegednek fel, akkor sokan a kazánra kezdenek el gyanakodni vagy fontolóra veszik egy nyomásfokozó szivattyú beépítését a felső emeletek megfelelő fűtése érdekében. Pedig előfordul, hogy csak a légbuborékok okozzák a problémát.

Kényelmes megoldás az automata légtelenítő szelep

Ráadásul a beszerelést követően nincs szükség a rendszeres szabályozásra, beállításra, hiszen csendben végzi a dolgát, azaz légtelenít, ha kell. Amikor a rendszer feltöltése megtörténik, akkor számolnunk kell azzal, hogy légbuborékok keletkezhetnek. Ha a feltöltés túl gyorsan valósul meg, akkor szinte biztos, hogy levegős lesz a rendszer. Ameddig a bennrekedt levegő el nem távozik, addig hiába várjuk a megfelelő működést.

Hanyag kivitelezés miatt megtörténhet, hogy nem megfelelő a vezetékhálózat lejtése, de a nyitott tágulási tartály is szabad utat engedhet a levegő bejutásának. Az automata légtelenítő szelep még önmagában nem megoldás a probléma valódi okára. Azért, hogy a levegő bejutása végleg megszűnjön, fel kell tárni a gond eredeti okát.

 

Különösen társasházakban számít hasznosnak az automata légtelenítő beszerelése, mert a rendszerhez több háztartás csatlakozik és ellenőrizhetetlen, hogy mikor ki babrál valamit a fűtőtestekkel. Ha az egyik szomszédnál lecserélik a radiátort, vagy javítják a vezetékeket, akkor szintén juthat levegő a csövekbe, ami lehet, hogy épp nálunk reked meg, kivéve, ha automata légtelenítő szelepek vannak beépítve a rendszerbe.

A légtelenítő szelep élettartama is véges

Noha ez a rendszeres tisztítással kitolható akár évekkel is, vannak esetek, amikor mégsem éri meg a fáradozást. Ilyen helyzet pl. amikor több is található a lakásban. Mindet egyenként leszerelni és kitisztítani elég idő és munkaigényes megoldás. Persze az is előfordulhat, hogy elég csupán egy szelep elhelyezése a fűtési rendszer legmagasabb pontján, ugyanis a légbuborékok ezen a helyen gyűlnek össze.

Ha a légtelenítő még nem túl régi és elméletileg még bőven működnie kéne, de mégsem végzi a dolgát, akkor valószínűleg elzáródott a fűtővízben található szennyeződések miatt. Ez azt jelenti, hogy esedékessé vált az automata légtelenítő szelep takarítása. Az alumínium és a bimetál radiátorok beszerelését követően megfigyelhető a gázképződés, aminek az elvezetéséhez szintén jól bevált módszernek számít a légtelenítő szelep beépítése.

A szelep legnagyobb ellensége mégis a korrózió. Ezt viszont nem érdemes megvárni figyelembe véve a szelep alacsony árát. Ha túl gyakran leragad és nem végzi megfelelően a feladatát, akkor kényelmesebb, hogyha a csere mellett döntünk.

Milyen légtelenítő szelepet válasszunk?

Nem mindegy a légtelenítő szelep típusa sem, mivel a régebbi változatok viszonylag szűk kivezető nyílással rendelkeznek, amik könnyebben elzáródnak. Ebből adódóan több karbantartásra van szükségük. Ha nem súlyos az elzáródás, akkor a kupak levételével könnyedén meg lehet oldani.

Az újabb típusoknál viszont erre sincs szükség, mivel ezek már a gördülő tömítés elvén működnek, ami magába foglalja a nagyobb keresztmetszettel rendelkező kivezető nyílást is. Ezek az újabb változatok már semmilyen karbantartást nem igényelnek, mivel kizárható az elszennyeződés lehetősége. Ez azt jelenti, hogy nagyjából 8-10 évig nem kell foglalkoznunk a szelep lecserélésével.

Amikor a vízkő, spén vagy a forraszanyag megtette a dolgát és az alkatrész végleg elkoszolódott, akkor felesleges a tisztításával fáradozni, mivel egy pár ezer forintos alkatrészről van szó. Az élettartamát meghatározhatja a víz keménysége és az is, hogy milyen időközönként történik a fűtőrendszer átmosása, mivel köztudott, hogy a lerakódások ronthatják a teljesítményt. A tiszta fűtőtestekben, vezetékekben szabadabban áramlik a fűtőközeg és értelemszerűen a szelepek, illetve a további szerelvények meghibásodásának az esélye is jelentősen csökken.