Külső szigetelés, akár utólag is

Egy épület hőveszteségének jelentős része a falakon keresztül történik, ezért elengedhetetlen a homlokzati hőszigetelő rendszer megfelelő kiépítése, a kellemes belső hőmérséklet biztosítása érdekében. A modern építésű ingatlanoknál, amilyenek a passzív házak, ez már teljesen alapvető, ami kihagyhatatlan a tervezésből, viszont a régi típusú otthonok még nem voltak ellátva ilyen jellegű megoldásokkal. Szerencsére a hungarocell szigetelés utólagosan is kivitelezhető és jelentős energia megtakarítást tesz lehetővé, így a megtérülése gyors.

Miért fontos a homlokzati hőszigetelő rendszer kiépítése?

A fűtési, adott esetben a hűtési energia megtakarítása egyre komolyabb figyelmet követel. Ennek fő oka, hogy a lakások egész belső tere klimatizálásra kerül, a felmerülő igények kielégítése érdekében. Amíg régen csak a konyha és 1-2 szoba volt fűtve, addig a központi rendszereknek hála, kitolódott az igény. Ez nagyobb költségeket jelent minden tekintetben, hiszen minél méretesebb a fűtendő tér, annál több energiára van szükség. Kétféle módon érhető el a kívánt eredmény:

  • Nagyobb energia befektetésre van szükség
  • A megtermelt hőmennyiség minél intenzívebb megtartására esik a fókusz

Abból adódóan, hogy a nagyobb kapacitású berendezések fokozott költségnövekedést eredményeznek, egyértelműen érdemesebb a megtakarításra összpontosítani a homlokzati hőszigetelő rendszer kiépítés segítségével.

A homlokzati hőszigetelő rendszer előnyei

 

Tudván, hogy az épületek hőveszteségének durván 25-40 %-a falakon keresztül történik, teljesen egyértelmű, hogy ezen a szintéren kell foglalkozni a csökkentés mértékével. A külső hungarocell szigeteléssel kiváló eredmények érhetőek el, amit befolyásol a termékek vastagsága.

Amire számítani lehet a megfelelő alapanyagok és ideális kivitelezés esetén:

  • Megszűnnek a meglévő hőhidak.
  • Kellemesebb lesz a falszerkezet belső felületi hőmérséklete.
  • Kihasználásra kerül a fal hőtartó képessége.
  • Minimálisra csökken a szerkezet hőingadozása.
  • Megszűnik a fagyzónák kialakulása és a beltéri páralecsapódás esélye lecsökken.
  • Egyedi megjelenést kölcsönöz a homlokzatnak.
  • Növeli a lakás értékét.

A felsorolt jellemzők csakis a külsőleg végzett homlokzati hőszigetelés esetén érhetőek el. A belső megoldások csökkenthetik a hatékonyságot, valamint kompromisszumokat követelnek.

 

A hungarocell alapanyagok alkalmazása

A homlokzati hőszigetelő rendszer alapanyagaként egyértelműen a hungarocell említhető meg. Ennek a terméknek a helyes megnevezése az expandált vagy extrudált polisztirol. A termék celláiba bezárt levegő nem távozik el, így az idő múlásával a hatékonysága egyértelműen megmarad. A vastagsága és az esetleges felhasznált adalékanyagok jelenléte, amilyen a grafit, jelentősen növelni tudja a hatékonyságát. Kémiailag semleges anyag, így nem bomlik egyszerűen. A természeti esőhatásoknak jól ellenáll, de a napsugárzás csökkentheti a szerkezeti stabilizálást, így mielőbb burkolni kell. Többféle méretben és vastagságban készítik. Általában 100×50 cm lapok formájában kapható. 1-50 cm között mozog a vastagsága, de a leggyakoribb a 6-12 cm változat.

A hőszigetelő anyagok felhelyezése

A hungarocell hőszigetelés esetében fontos a precíz kivitelezés. Nem érdemes spórolni a minőséggel és vastagsággal, hiszen az gyorsan visszahozza az árát. A gyártó által megadott előírásokat mindig be kell tartani a homlokzati hőszigetelő rendszer kialakításakor. Ragasztással és befogatással egyaránt érdemes rögzíteni a nagyobb stabilitás érdekében. A polisztirol lapokat „perem-pont” módszerrel kell felragasztani a felületre. Ennek a lényege, hogy a táblák peremét körbe kell kenni és a belső részre ragasztó pogácsák lesznek elhelyezve. Ezzel elérhető, hogy a szigetelés mögött ne keringjen a levegő, így tűzeset során biztonságosabbá válik a homlokzati hőszigetelő rendszer. A homlokzati hőszigetelés több szempontból megtérülő befektetésnek számít és utólag is költséghatékonyan kivitelezhető.