Központi fűtés kiépítése családi- és panelházakban

Fázni senki sem szeret. Az iménti prózai kijelentés, bármilyen egyszerűnek is tűnik első hallásra, több olyan további kérdést vet fel, amivel felelősségteljes felnőttként nem lehet elég korán elkezdeni foglalkozni. Teljesen mindegy, hogy új építésű modern házakról beszélünk, vagy régebbi típusú épületekről, a központi fűtés kiépítése és annak minden velejárója roppant komoly alapozást és tervezést igényel, különben nem fogja beváltani a hozzá fűzött reményeket. Jelen cikkünkben a nagyobb családi házak és a panellakások központi fűtésének a lehetőségeivel fogunk foglalkozni.

A fűtési rendszer kiválasztása

Nos, az igazság az, hogy a kettő épülettípus közül az előbbi van szerencsésebb helyzetben, ugyanis a nagyobb családi fészkek esetén, főleg, ha kert is tartozik a portához, több opció közül is választhatnak a lakók, ha a fűtéstechnika kiépítése a cél. A vegyes tüzelésű kazán mellett a gázkazán beszerelése is megvalósítható a vidéki házak esetében, aminek megvannak a maga pozitívumai. Valószínűleg mindnyájan tapasztaltuk már azt a kellemetlen érzést, amikor a télvíz idején érkező számlán szereplő összegre pillantva realizálódik bennünk, itt már csak –kis túlzással ugyan- a bankrablás segíthet, ha ki akarjuk fizetni a fűtési költségeket.

Vegyes tüzelésű kazánok

Bizony, a gáz nem olcsó, viszont a már említett vegyes kazánokat ez nem érinti. A kerti hulladékok, különféle faanyagok- ami, valljuk be, a kertes házak esetében adott- elégetése remek módszer a pénzspórolásra. A már említett vegyes tüzelésű kazánok remek lehetőséget nyújtanak a fával való tüzelésre, ami már rövid idő után is meglátszik majd a fűtésszámlán. Ha a központi fűtés kiépítésének ez utóbbi megoldása mellett döntünk, fokozott figyelmet kell szenteli a rendszer tisztán tartására a balesetveszély elkerülése végett. A szakértők szerint hetente háromszor kell kihamuzni az aktuális fűtőkészüléket. A panellakások esetében már kicsit kötöttebb az ember keze, ha a központi fűtés kiépítése kerül szóba.

A távfűtés előnyei és hátrányai

A lakások belső tereinek hőmérséklete és a meleg víz általában távfűtéssel van megoldva, de a házközponti fűtés sem ritka eset. Bár az utóbbi megoldás egy fokkal jobb, mint a távfűtéses módszer, azért jócskán vannak hátulütői. Csak hogy egyet említsünk ezekből a negatívumokból: ha elromlik az a kazán, ami az egész épületblokk fűtéséért felel, a lakóknak kell „összedobni” a javítási költségeket, ami nem egy esetben csillagászati összegnek felel meg. Természetesen a panellakóknak lehetősége van az egyéni, lakásonkénti központi fűtés kiépítésére is, ami már csak azért is kedvező megoldás, mert ily módon egyénenként mindenki maga szabályozhatja a fogyasztását.