Klímatisztítás házilag – így kezdjünk neki

Kevesen tudják, ám az esetek többségében nem igényel különösebb szerszámozottságot, így a klímatisztítás házilag is aránylag könnyedén elvégezhető. Mindössze némi kézügyességre és türelemre lesz szükségünk, no és persze az sem árt, ha a gyártó által mellékelt használati utasítást alaposan áttanulmányozzuk, mielőtt belefognánk a műveletbe. Nagyon fontos észben tartanunk, hogy időszakosan mindegyik légkondicionáló esetében elengedhetetlen a karbantartás. Legyen szó otthonunkban, vagy épp az autónkban lévő egységről, legalább évente egyszer feltétlenül meg kell ejtenünk egy alapos áttakarítást. A klímatisztítás házilag is történhet, de ha kétségeink vannak, akkor szakemberre is bízhatjuk a feladatot.

A lényeg az alaposság, hiszen egy felületes porszívózás még korántsem elegendő a kórokozók elpusztítására. A légkondicionálók vonatkozásában ugyanis a pangó nedvesség okozza a legfőbb gondot. Ebben elszaporodhatnak a gombák, ami a légáramba kerülve komoly egészségügyi problémát okozhat. Ezért aztán amikor a klímatisztítás házilag kerül kivitelezésre, akkor kellő gondossággal járjunk el és fordítsunk kiemelt figyelmet a nehezen elérhető helyekre is.

A klímatisztítás folyamata

 

A gépjárművekben található légkondicionáló egységekhez tudunk vásárolni speciális habot, ami az előírásoknak megfelelően kell alkalmaznunk. Amennyiben ez nem vezet megnyugtató eredményre, akkor marad az ózonos tisztítás, ezt azonban már feltétlenül bízzuk szakemberre. A lakásokban található beltéri egység kitakarítása ennél összetettebb folyamat. Elsőként áramtalanítsuk a készüléket, így biztosítva, hogy a klímatisztítás házilag ne jelentsen ránk nézve semmiféle veszélyt. Ezt követően távolítsuk el a burkolatot.

Ezt minden típus esetében máshogy kell, ezért is fontos, hogy átnézzük a használati utasítást. Miután ezzel megvagyunk, kezdetét veheti a klímatisztítás folyamata. Vegyük ki a szűrőket és alaposan porszívózzuk le a felületüket. A szennyeződések nagy részétől így megszabadulhatunk, ám ez önmagában nem elégséges, ezért a fertőtlenítés se maradjon el. Nyugodtan áztassuk be a szűrőket, csak azt tartsuk szem előtt, miszerint a visszaszerelést megelőzően várjunk, amíg teljesen megszáradnak. Eközben megejthetjük a klímatisztítás házilag végzett metódusának legidőigényesebb részét, a lamellák lepucolását. Ez történhet speciális folyadékkal, de akár magas alkoholtartalmú fertőtlenítőszerrel is. Tartsuk szem előtt azonban, hogy például légcsatornás klíma esetében egész másképp kell eljárnunk.

Mikor indokolt a klíma mosás?

Akár mi magunk vágunk neki a feladatnak, akár specialistára bízzuk azt, a legtöbbször ezek a lépések elegendők a megfelelő eredmény eléréséhez. Időnként azonban megesik, hogy a klímatisztítás házilag nem ér sikert és ezt követően is kellemetlen szag árad a beltéri egységből. Ilyenkor a klíma mosás jelenti a megoldást. Ennek során a külső burkolati elemek teljesen eltávolításra kerülnek, majd az egységet magas nyomású víz és speciális vegyszer elegyével átmossák.

Ezzel a metódussal garantáltan kifogástalan tisztaság érhető el, ugyanakkor egy dolgot feltétlen szem előtt kell tartanunk. Mégpedig azt, hogy a klímatisztítás házilag ilyen formában nem végezhető el. Egyrészt a legtöbb háztartásban nincsenek meg a szükséges eszközök ehhez, mindemellett pedig egy rosszul kivitelezett mosás akár a teljes berendezés meghibásodását is okozhatja.

Hogy működik a klíma tisztító zsák?

Természetesen joggal merül fel a kérdés, miszerint mégis hogy tudják a szakemberek átmosni a beltéri egységet, ha az végig a falon marad anélkül, hogy eláztatnák az egész lakásunkat. Nos, a válasz jóval egyszerűbb, mint gondolnánk, ugyanis egy speciális klíma tisztító zsák segítségével ezt a problémát könnyedén ki lehet küszöbölni.

Pár precíz mozdulattal felhelyezhető és így hermetikusan körbezárható vele a légkondicionáló. Szemből nyitott marad, így elegendő tér lesz a vízsugár irányításához, míg az aljára csatlakoztatott csövön a szennyezett folyadék szabadon távozhat. Noha a klímatisztítás házilag kétségtelenül kevesebb kiadással jár, mint egy alapos átmosás, időnként feltétlenül szükség van rá. Nagyon fontos azonban, hogy körültekintő módon válasszuk meg a szakembert, hiszen itt a precizitás a legfontosabb tényező.

Klímatisztítás házilag – milyen gyakran végezzük el a folyamatot?

Kár is volna tagadni, a klímatisztítás házilag bizony egy fáradtságos munkafolyamat, ám a kifogástalan végeredmény megéri a befektetett energiát. Ugyanakkor aligha szeretnénk a szükségesnél gyakrabban elvégezni, így aztán nem árt tisztában lenni azzal, milyen sűrűen van rá szükség. A szakemberek ajánlásai alapján minden szezon kezdetén tanácsos alaposan kitakarítani mind a beltéri, mind pedig a kültéri egységet.

Ugyanakkor, ha kellemetlen szagokat tapasztalunk, akkor többször is érdemes sort keríteni erre, ilyenkor pedig már a klímatisztítás házilag mindenképpen speciális vegyszerrel történjen. Fokozottan ügyeljünk a szerelések során a burkolati elemek illesztéseire, hiszen a műanyag fülek könnyen eltörhetnek.