Klíma kültéri egység optimális elhelyezése

Hazánkban megnőtt a kereslet a split klíma telepítés szolgáltatásra. Korábban a mobil légkondicionáló egységek számítottak egyeduralkodónak a piacon, majd jött a jóval innovatívabb megoldásokkal operáló split klíma, és minden megváltozott. Ezek azok az osztott egységek, amelyek egy kültéri és beltéri részből állnak.

Klíma kültéri egység – miért jó, ha osztott a légkondi?

Nos, még a legmodernebb légkondicionálókról sem mondhatjuk el, hogy teljesen zajmentes lenne az üzemeltetésük. Azzal sem túlzunk, ha kijelentjük: a klíma működésérért felelől egység, tehát ahol a „varázslat” történik, nem túl esztétikus látvány. Viszont, ha ezek a kellemetlen részek az épület külső részén foglalnak helyet, semmilyen módon nem zavarnak minket, a háztartás lakóit. A split klíma kültéri egysége pontosan ezt a funkciót látja el.

Két egység – két megoldás

 

Mivel az osztott klíma két egymástól elkülönülő részből áll, nemcsak arról kell döntenünk, hová kerüljön a kültéri komponens, de arról is, hogy hol kapjon ideálisan helyet a belső egység. Általánosságban kijelenthetjük, hogy a megrendelő dönti el, hová kerül a belső elem, míg erre reagálva a klíma telepítéséért felelős szakember optimálisan behatárolja a külső rész helyét.

Néhány szóban a beltéri komponens elhelyezéséről

A legtöbb modern klíma nemcsak a hűtési, de a fűtési funkciókat is tökéletesen ellátja. Éppen ezért, a beltéri részt ideálisan a mennyezet alá 10-20 cm-re helyezzük és figyeljünk arra, hogy ne kerüljön elé a szabad légmozgást meghiúsító felület, például szekrény, függöny stb. Bár a funkcionalistást semmiképp sem írhatja felül az esztétika, azért nem árt figyelmet fordítani az otthonunk dizájnjára is a beltéri egység elhelyezésekor.

klíma_tető

Klíma telepítés – legyenek közel egymáshoz a részek

A klíma telepítése során a költséghatékonyság jegyében igyekezzünk minél közelebb helyezni egymáshoz a kültéri és beltéri részeket. Ezzel nemcsak a szükséges kábelek mennyiségét redukáljuk, de nagyban csökkentjük magának a kiépítésnek is a díját. Figyelem! Az osztott klíma kültéri egysége zajos! Ha közel van a hálószoba vagy a nappali ablakához, ez a kellemetlen jelenség zavarhatja a komfortunkat.

Ne higgyünk a régi nótának

Néhány évvel ezelőtt az embereknél berögzült az a téves meggyőződés, miszerint a klíma telepítése során a kültéri egységet kizárólag árnyékos helyre szabad helyezni, különben búcsút inthetünk a gördülékeny és időtálló működésnek. Míg a valóságban nem árt, ha nem éri egész nap tűző napfény a szóban forgó komponenst, addig az igazsághoz az is hozzátartozik, hogy a modern egységek még a tetőre telepítve, zéró árnyékkal is optimálisan üzemelnek.