Hogyan ne lőjünk bakot a teljeskörű lakásfelújítással?

A modern élet lehetővé teszi, hogy a kellő anyagi tőke fejében megvalósíthassuk a legmerészebb álmainkat is. Mit jelent ez a gyakorlatban? Nos, azt, hogy megélhetjük az áhított nyaralást, letelepedhetünk egy másik országban könnyen és komfortosan, illetve felépíthetjük az álmaink otthonát – mindezt a laptopunk monitorja előtt megtervezve. Maradjunk az utóbbi példánknál, azon belül is a teljeskörű lakásfelújítás kérdéskörénél. Nos, elég csak e szavakat a böngészőnk keresőjébe beütni, hogy a generálkivitelező cégek valóságos garmadája szakadjon a nyakunkba.

Teljeskörű lakásfelújítás, na de kit válasszunk És főleg, mennyiért?

Ha elolvassuk a cégek bemutatkozását, gyorsan rájövünk, hogy mindenki a saját munkáját dicséri, és mindenki azt állítja magáról, hogy a legjobb ár-érték aránnyal dolgozik a magyar piacon. Igenám, de akkor miért lehetséges az, hogy még a mi saját ismeretségi körünkben is akad egy-egy olyan elkeseredett személy, aki a közelmúltban arról tett említést, mennyire csalódott a teljeskörű lakásfelújításban – hiszen a munka, még a befektetett tőke ellenére sem váltotta be a hozzá fűzött reményt.

Vajon ezek a személyek rosszul választottak kivitelezőt, vagy ők maguk rontottak el valamit még a tervezés fázisában? Az igazság az, hogy bizony a teljeskörű lakásfelújítás roppant komplex feladat, így nem is csoda, ha számos hátulütője van. Jó azzal is tisztában lenni, akár tetszik, akár nem, a munka sikeressége nagy százalékban rajtunk múlik. Sajnos a tapasztalat azt mutatja, hogy sokan hibásan mérik fel az anyagi helyzetüket, és úgy gondolják, hogy a befektetni kívánt összeg fedezi a munkálatok egészét.teljeskörű lakásfelújítás

 

Érdemes azzal tisztában lenni, hogy a világtörténelem során talán még egy teljeskörű lakásfelújítás sem volt, amit az előzőleg kalkulált összeg tökéletesen fedezett volna. Komolyra fordítva a szót: ajánlatos kicsivel többre számítani az anyagiak terén, így nem érhet minket csalódás, ha a generálkivitelező bemondja a végösszeget.

Legyen megtervezve a teljeskörű lakásfelújítás

Szintén problémás lehet, ha nem végeztünk totális tervezést. Bizony, nemcsak arra kell összpontosítani, hol lesz a konyha vagy a nappali- azt is pontosan meg kell határozni, hol fognak helyet foglalni a bútorok, hol és mennyi konnektorra, villanykapcsolóra lesz szükségünk, hiszen, ha nem végzünk pontos tervezést, később már csak a fejünket vakargathatjuk.

teljeskörű lakásfelújítás
Teljeskörű lakásfelújítás

A szükséges anyagok mennyiségének a helytelen kalkulációja is igen bosszantó helyzetet képes teremteni. A legtöbb esetben ezt a kivitelező cég méri fel, de mégis létezik olyan szituáció, amikor a megrendelő végzi el a munka ezen részét. Higgye el, nincs annál bosszantóbb, mint amikor a fürdő csempézésénél derül ki, hogy bizony még egy-két darab csempe hiányzik a munka befejezéshez.

Nem marad más, rohanhatunk a boltba, ahol a legtöbb esetben az derül ki, hogy ennyire minimális darabszámot nem áll a rendelkezésükben áruba bocsátani. Bizony, milyen jó lett volna, ha korábban gondolkodunk! Amint azt a láthatjuk, a teljeskörű lakásfelújítás lehetséges buktatói egy okból fakadnak: az elhamarkodott, nem eléggé átgondolt döntéshozatalból. Éppen ezért, még ha több időbe is kerül, de üljünk le, akár százszor is átrágva ugyanazt, hiszen csak ebben az esetben lehetünk biztosak a sikerben.