Hogyan modernizálhatjuk a parasztházak szigetelését?

Manapság egyre többet lehet hallani a városi élettől megcsömörlött emberekről, akik kényelem ide vagy oda, de alig várják, hogy elszakadhassanak a sohasem alvó betondzsungel fullasztó légköréből. Azon sem igazán kapjuk már fel a fejünket, ha valaki a baráti társaságunkból azt hangoztatja, komolyan gondolkodik egy vidéki ház megvásárlásán és felújításán. A vidéki ingatlanok ára magasan alulmúlja a fővárosi „eladó sorba” került házak árát, viszont a felújítási költségek, és az azok mögött megbúvó veszélyek is képesek egy kisebb vagyon felemésztésére. Bizony, a hosszú házak, vagy, ahogy többen nevezik, a parasztházak az elavult szerkezetük miatt olyan plusz javítási és renoválási költségeket rejtenek, amelyekkel jobb még a vásárlás előtt tisztában lenni.

Parasztházak szigetelése modern eszközökkel

Jelen cikkünkben azt vesézzük ki, mivel jár a parasztházak szigetelése, ha a modernebb megoldások felé terelnénk a hajónkat. Nos, annak idején az ősök bizony nem sokat foglalkoztak a szigetelés mikéntjeivel és hogyanjaival- mégis minden tökéletesen működött, télen sosem fáztak, nyáron pedig nem volt melegük a legpusztítóbb kánikulában sem. Manapság viszont, ha hozzányúlunk a parasztház belső szerkezetéhez, átrenováljuk a falakat, a padlót, kicseréljük a nyílászárókat, könnyen azon kaphatjuk magunkat, hogy az új, innovatív és modern megoldások miatt a ház addig jól működő hőmérséklet szabályozó rendszere nem képes megfelelni e modernizálásnak. Hazai viszonylatban a legtöbb parasztház üreges fafödémű padlásszerkezettel rendelkezik.

A padlás szigetelése

Ez közérthetően azt jelenti, hogy a padlást felülről és alulról 10-20 cm vastagságú gerendák fedték kb. 80-100 cm távolságra egymástól. Az ilyen típusú házak padlását, tájegységtől függően, sárral tapasztották be, de a könnyed betonréteg is gyakorta előforduló vakolat típus volt. Joggal tehetjük fel a kérdést, hogy akkor mi van a már említett alsó és felső gerendák között? Nos, semmi- ugyanis ezek az üres üregek látták el a nagymamáink idejében a szigetelés kérdéskörét. Működött-e ez a szerkezet? Tökéletesen. Megállja-e a helyét a mai modern viszonyokhoz képest? Nem. Mi akkor a teendő?

Szigetelés üveggyapottal

Szerencsére vannak olyan módszerek, amelyekkel a parasztházak szigetelése néhány egyszerű lépésben megoldható, arra viszont mindenképpen figyeljünk oda, hogy a könnyűszerkezetes födém sajátságos jellemzőit ne bontsuk meg. A tapasztaltak azt állítják, hogy a parasztházak szigetelése csak és kizárólag úgy modernizálható, ha az üres részeket valamely könnyű, ámde mégis kiválóan szigetelő anyaggal töltjük fel. Mi is lehetne e kritikus helyzetben jobb megoldás a fújható üveggyapotnál? Spoiler alert: semmi! A szigetelést nagyon gyorsan elkészítik a szakavatott kezek, így a munkafolyamat nem emészt fel egy napnál többet. A tökéletes szigetelést biztosító, nem nedvesedő üveggyapot az egészségre nem káros, a rovarok mégis messziről elkerülik. A parasztházak szigetelése a problémamentesen kivitelezhető, abszolút a megfizethető kategóriába tartozik, ám az a végeredmény, amit kapunk, valóban felbecsülhetetlen értékű lesz az egész család apraja-nagyjának.