Fontos tudnivalók a panel radiátor cseréjével kapcsolatban

Előbb utóbb elérkezik az az idő amikor aktuálissá válik a panel radiátor cseréje. Akik azt gondolják, hogy nincs is ennél egyszerűbb dolog, azok vagy ezen a szakterületen dolgoznak, vagy teljesen laikusként állnak ehhez a témakörhöz, ugyanis sokféle dologra kell figyelni a panel radiátor cseréje esetén.

Mikor válik esedékessé a panel radiátor cseréje?

Több okot is fel lehet sorolni ezzel kapcsolatban, de talán az első és legfontosabb ezek közül az, hogy az évtizedek óta használt berendezések fűtőértéke drasztikusan lecsökken. A hatékonyság csökkenése viszont nem azt jelenti, hogy ez a fűtés számlán is meg fog látszani. Azaz meglátszik, csak nem a pozitív értelemben.

 

A lakásban hideg van, ennek ellenére kimondottan magas költségekkel kell számolni, minden hónapban a fűtést illetően. Nem beszélve arról, hogy a régi, öntöttvas radiátorok szervizelése sokkal nehézkesebb, olykor teljességgel lehetetlen. Ha megpróbálkoznánk az átmosással könnyen lehet, hogy elreped vagy eltörik valamelyik alkatrésze, ezért a visszaszerelés már alapjában véve meghiúsul.

Szumma-szummárum nem érdemes a régi radiátorokkal bajlódni. Nem is mutatnak jól, gyenge hatásfokon üzemelnek és időzített bombának számítanak, amik bármikor elkezdhetnek csepegni, de akár csőtöréssel is számolhatunk a bemeneti vagy kimeneti részen.

A panel radiátor cseréje komoly anyagi kártól kímélhet meg, mert ha a csőtörés akkor következik be, amikor nem tartózkodunk otthon, akkor emeleti lakás esetén nem csak a mi értékeink károsodhatnak, hanem az alattunk lakóé is.

Minden a radiátor méretezéssel kezdődik

Persze ez nem zárja ki azt, hogy választhatunk egy olyan változatot is, ami tökéletesen illeszkedik a környezetébe, hiszen manapság már nagyon sokféle forma és kialakítás közül válogathatunk. A szakember pedig pontosan kiszámolja, hogy az adott helyiségbe, az adott anyagból készült változatból mekkorára lenne szükség.

Erre azért is szükség van, mert csak adott méretre cserélhető a régi radiátor. Ennek az az oka, hogy főleg az úgynevezett egycsöves fűtési rendszereknél, a nagyobb radiátor aránytalanul több hőleadása miatt, az alattunk lakóknál drasztikusan csökken a radiátorok teljesítménye és a lakások hőmérséklete. Ez komoly büntetést vonhat maga után.

Érthető módon mindenki törekszik minél több helyet megtakarítani, de egy túl kicsi berendezéstől sem várhatunk csodát. Viszont a korszerű és modern dizájnnal rendelkező lap radiátorok kitűnő hatékonysággal képesek működni még akkor is, hogyha kevés a helyigényük. Nem állnak el olyan ormótlanul a faltól, mint a régi változatok, ezáltal esztétikusan belesimulnak a környezetükbe.

Van miből válogatni a lapradiátor méretek terén

Ha nem szeretnénk mindent a szakemberre bízni, akkor egy teljesítmény táblázat alapján megkereshetjük, hogy egy bizonyos radiátor, milyen teljesítményre képes a megfelelő paraméterekkel. Természetesen az sem mindegy, hogy a lapradiátor méretek esetében acéllemez vagy alumíniumradiátorról beszélünk. Mindkét változatnak megvan a maga előnye és hátránya. A megfelelő lapradiátor méretek esetén minden bizonnyal sokkal többet fogunk megtapasztalni mindkét változat használata közben az előnyös tulajdonságaikról.

A méretezés már csak a csővezetékek miatt is fontos, mert ez megnehezítheti a bekötést. Igaz, hogy általános szabály a panel radiátor cseréje során a fűtési csövek bemenő, illetve kimenő ágából is érdemes lecserélni egy kis szakaszt. Ezzel elkerülhető a régi fűtéscsövek nem várt sérülése és az beszerelés is egyszerűbbé válik, ha a régi csővezetékek az új radiátorhoz vannak igazítva.

Az alumínium radiátorról néhány szóban

Első körben azt érdemes megjegyezni, hogy az alumínium radiátor élettartama rendkívül magas, többszöröse az acéllemez radiátornak. Bár nem tartoznak az olcsóbb megoldások közé, mégis tartják az értéküket. Hogyha a jövőben lakásfelújításra vagy ismét a panel radiátor cseréjére kerülne a sor, akkor az alumínium radiátorok értéke befektethető az új változatok vásárlása alkalmával, mivel ezek 90 %-ban újrahasznosíthatóak.

Ha acéllemez radiátort szeretnénk lecserélni alumíniumra, akkor szükség lesz a fűtést üzemeltető írásos engedélyére. Ezzel ellentétben, ha alumíniumot szeretnénk cserélni új alumínium radiátorra, akkor az minden további nélkül kivitelezhető.