Mit érdemes tudni a fali infrafűtés kapcsán?

A folyamatosan növekvő energiaárak és a kiszámíthatatlan gazdasági folyamatok hatására egyre nagyobb hangsúlyt kapnak az alternatív megoldások, mint amilyen a fali infrafűtés is. Komplett felújítások, illetve építkezések kapcsán különösen nagy dilemmát jelenthet a legoptimálisabb fűtésrendszer kiválasztása. Annak érdekében, hogy biztosra menjünk, gyakorta szerencsés legalább két különálló konstrukciót is beépíteni, így ugyanis probléma esetén sem maradunk hőleadó egységek nélkül.

A központi elven működő architektúrák mellett a fali infrafűtés remek választást nyújt, tudniillik számtalan olyan előnnyel rendelkezik, amikre laikusként talán nem is gondolnánk. Természetesen ahhoz, hogy ideális eredményt érhessünk el, feltétlenül tanácsos szakemberre bízni a kalkulációkat, hiszen utólag már nagyon nehéz bővíteni, ha esetleg nem volna elegendő a kapacitás. Szintén örömteli hír, miszerint ha mégis így járnánk, a fali infrafűtés alkalmazása ilyenkor is nagy segítséget jelent.

A központi fűtés kiépítése során alapos tervezésre van szükség

A hosszú távú elégedettségünk érdekében már csak azért is ajánlott minden egyes lépést tapasztalt profikkal elvégeztetni, mert ellenkező esetben előfordulhat, miszerint nem a legmegfelelőbb komponensek alkalmazása történik. A központi fűtés kiépítése egyébként is egy nagy precizitást igénylő folyamat, hiszen vizsgálni kell az ingatlan adottságait, a belmagasságot, a helyiségek területeit, de a szigetelés, illetve a nyílásszárók állapota is kardinális kérdést jelent.

 

Kizárólag fali infrafűtés használatával nem feltétlenül érünk célt, mint ahogy önmagában a gázkazán sem jelent feltétlenül tökéletes megoldást. Egy-egy váratlan helyzetben ugyanis döntő befolyással bírhat, ha otthonunk felmelegítését többféleképpen is megoldhatjuk. A legideálisabb tehát az, ha a központi rendszer mellé már azonnal bekerül egy kiegészítő alternatíva is, így a mi kezünkben lesz a döntés, épp melyiket szeretnénk használni.

Az elektromos infrapanel szinte bárhol alkalmazható

Különösképp igaz ez olyan, nagyobb ingatlanok vonatkozásában, ahol egyes szobák esetében kiemelt jelentőséggel bír a hőmérséklet. Ilyen például a gyerekszoba is.

Természetesen joggal merülhet fel a kérdés, miszerint a fali infrafűtés biztonságos-e a kicsik mellé, ám ha belegondolunk, hogy az inkubátorokban is ezt a technológiát használják, rögtön meg is kapjuk a kielégítő választ. Technológiájából adódóan ráadásul akár kültéren is hatékony eredményt nyújt, ám ekkor ügyelni kell rá, hogy kifejezetten erre a célra alkalmas modell mellett tegyük le a voksunkat.

Tekintettel arra, hogy ez a megoldás egyre nagyobb teret hódít, ma már a fali infrafűtés igen nagy kínálatával találkozhatunk. Laikusként nem egyszerű feladat meghatározni, melyik modellekkel érhetjük el a legmegfelelőbb eredményt, ezért vásárlás előtt mindig kérjük ki hozzáértő tanácsait.

Ez az egyik leghatékonyabb fűtés fürdőszobába

Szintén érdemes nagy hangsúlyt fektetnünk a fürdő kérdésére, főképp, ha az aránylag nagyobb alapterülettel bír. Kétségtelen, hogy a központi fűtés és a radiátor egy roppant kényelmes alternatívát jelent, ám tartsuk észben, miszerint a fűtés fürdőszobába csak időszakosan szükséges.

Ennek tükrében nem is igényel különösebb magyarázatot, miszerint a folyamatos meleg komoly energiaveszteséget, ezáltal pedig felesleges kiadást okoz. A fali infrafűtés segítségével ezt a dilemmát könnyedén kiküszöbölhetjük. Mivel az infravörös hullám elsősorban az élő szövetet melegíti fel, így a hőleadó használatával komfortos körülményeket teremthetünk, méghozzá villámgyorsan.

Ezzel elkerülhetjük az állandó üzemelésből adódó hátrányokat. Arra azonban feltétlenül vigyázzunk a fali infrafűtés elhelyezésénél, hogy az a fröccsenő víztől a lehető legjobban védve legyen. Ezt leszámítva egyéb elővigyázatosság nem szükséges, tudniillik sem a párás levegőtől, sem a penészesedéstől nem kell tartanunk.

A fali infrafűtés további előnyökkel is rendelkezik

Az optimális eredmények eléréséhez azonban számtalan egyéb tényezőt is figyelembe kell venni. Az egyik ilyen a költséghatékonyság. A fali infrafűtés vonatkozásában alacsony bekerülési költséggel, minimális karbantartásigénnyel, valamint igen hosszú élettartammal számolhatunk.

Ez egyben azt is jelenti, miszerint a gyors megtérülés mellett sokáig nem kell a javításon, vagy a cserén aggódnunk, ami valljuk be, mindig örömteli hír. Különösen azoknak, akik napelemmel is rendelkeznek, hiszen a fali infrafűtés rácsatlakoztatható a megújuló energiaforrásra, így pedig gyakorlatilag ingyen biztosíthatjuk otthonunk megfelelő klímáját.