Energetikai tanusítvány –a kötelező rossz?

Ha úgy döntünk, eladjuk a házunkat, érthető, hogy a lehető legkedvezőbb összeget szeretnénk az ingatlanért cserébe kapni. A másik oldal főszereplője, a vevő pedig a lehető legpontosabb információkat kívánja a kinézett épületről megtudni, hiszen így elkerülhetőek a későbbi csalódások és a roppant kellemetlen fejfájás is. Bizony, nem egy sajnálatos esetet lehet arról hallani, amikor a peches, ámde roppant lelkes leendő háztulajdonos tapasztalatlanságában boldogan kifizette a kért horribilis összeget az áhított ingatlanért – amelynek az igencsak költséges „szépséghibáiról” aztán szép lassan lehullott a lepel.

Az energetikai tanusítvány azért van, hogy ne essünk bele ebbe a csapdába.

De mi is pontosan ez a szóban forgó dokumentum?energetikai tanusítvány

Nos, az energetikai tanusítványról előszeretettel mondják a laikusok, hogy a kötelező rossz. Finoman fogalmazva, ez cseppet sem igaz. Az említett dokumentum hasznos információkkal szolgál az aktuális ingatlan energiafogyasztásáról, illetve minden olyan változtatást és újítást tartalmaz, amin az épület korábban átesett. Az energetikai tanusítvánnyal két „embertípus” találkozik: a cikkünk elején említett eladó és a vásárló. Amennyiben az előbbiek táborát gazdagítjuk, a tanúsítványt nekünk kell előállíttatni, ám ezzel nagymértékben emelhetjük az eladni kíván ingatlan árát.

 

A műszaki dokumentummal igazolhatjuk a ház fűtési- és melegvíz rendszerének a milyenségét, a hőszigetelés adatait, köztük a falak és a födém pontos állapotát, illetve egy előre kalkulált energiafogyasztást is megsaccolhatunk, többnyire eléggé pontosan. A tanúsítványban az épület múltja megelevenedik, hiszen még azt is kötelesek vagyunk feltüntetni, ha kicseréltünk egy ablakot. Természetesen ezzel mi járunk jól, hiszen logikus, hogy az újabb típusú, nagyobb teljesítményű technológiával ellátott, jó hőszigetelésű ingatlan többet is ér a piacon, mint azok a társai, akik fejlettségi szintje elmarad e tekintetben.energetikai tanusítvány

Az energia tanusítvány előnyei

Az energetikai tanusítvány egyfajta értéknövelő tényező, de eladóként a későbbi nézeteltéréseket is elkerülhetjük a segítségével, hiszen, ha feketén-fehéren kommunikálunk minden fontos adatot az épülettel kapcsolatosan, a vásárlónak nem lesz módja reklamálni. Mi a helyzet a másik féllel, a vevővel? Vajon ő is jól jár az említett műszaki dokumentummal? A kérdésre a válasz abszolút az, hogy mindenképp!

Sőt, a vásárló is spórol az energetikai tanusítvánnyal – de ne szaladjunk ennyire előre. Nos, ahogy azt már korábban példával is alátámasztva érzékeltettük, a vevőnek pontos információkra van szüksége, ha ingatlanvásárlásra adta a fejét. Egy ház megvétele bizony nagyon komoly elköteleződést kíván, hiszen az ár, amiről beszélünk, sok esetben csillagászati összegekkel vetekszik. Éppen ezért bír akkora relevanciával a korrekt adathalmaz, mert ezen a labilis talajon valahogy meg kell vetni a lábunkat- és pont ezért szeretik annyira a vevők az energetikai tanusítványt is!energetikai tanusítvány

A dokumentum egyfajta irányt is mutat az adott épület további fejlesztésére vonatkozóan, de abból a lehetséges fűtési számlát is kikalkulálhatjuk.

Amint arra már céloztunk néhány mondattal ezelőtt, az energetikai tanusítvánnyal a vevő spórol is, hiszen így nem szükséges minden egyes kinézett ingatlanhoz külön méregdrágán mérnököt „bérelnünk”, mivel a papírokból minden fontos tudnivaló kiderül. Az energetikai tanusítvány igazából csak előnyökkel jár mindkét félnek, hiszen nemcsak a pontos ár meghatározásában segít, de a korrekt információinak köszönhetően irányt is mutat a további célok megvalósításához, illetve magához az alternatív fejlesztésekhez.