Elektromos padlófűtés vs. víz-alapú padlófűtés

Könnyű telepíteni, roppant energiatakarékos, a hatékonyságban verhetetlen és a hőt is egyenletesen osztja el a lakásban, illetve a szobában. Természetesen a padlófűtés az, amiről ilyen elismerően beszéltünk az imént. Az igazság az, hogy a padlófűtésnek nincs „szüksége” arra, hogy hosszú oldalakon keresztül istenítsük – megteszi helyettünk az a számtalan lelkes és elégedett vásárló, aki bizalmat szavaz ennek a kétségtelenül nagyszerű vívmánynak.

Jelen cikkünkben inkább azokat az általában vett kérdéseket szeretnénk megválaszolni, amit a témában járatlan emberek tesznek fel – így abban az esetben, ha Ön esetleg tervezgeti a padlófűtés beszerelését, viszont még vannak kételyei és kérdései a témában, talán mi most segíthetünk a döntés meghozatalában.

A padlófűtések fajtáielektromos padlófűtés

Nos, alapvetően elmondhatjuk, hogy a szóban forgó egységnek két nagy típusát különböztethetjük meg, a vízzel működő fűtésrendszert, és a címben szereplő elektromos padlófűtést. Az igazság az, hogy az előbbi olcsóbb a fenntartásában, ám hosszútávon a hatékonysága miatt inkább az elektromos padlófűtésnek érdemes bizalmat szavazni, főleg, mivel ennek a rendszernek a karbantartása miatt sem érdemes aggódni.

 

Az első kérdés, amin a laikusok vacillálnak, hogy vajon a padlófűtés beszerelhető-e utólag, vagy csupán akkor, amikor a lakásfelújítás kellős közepén tartunk? Nos, a vízzel működő elemeknél kicsit bonyolultabb a helyzet, mint az elektromos padlófűtés esetében, ugyanis itt az utólagos beszerelés nagy munkával jár, hiszen fel kell szedni a padlóburkolatot ahhoz, hogy lerakhassuk a csöveket. Az elektromos padlófűtés már más lapra tartozik, hiszen ez esetben nincsenek csövek, amelyeknek helyet kellene biztosítani, csupán egy „szőnyeg”, amire, ha kedvünk tartja, fel is vihetjük a lakásfelújítás során az új padlóburkolatot.

Az elektromos padlófűtés beszerelése és karbantartásaelektromos padlófűtés

A lelkes lakásfelújítók a munka során belefutnak abba a kérdésbe is, hogy hol kerüljön beszerelésre egészen pontosan a fűtési rendszer e szóban forgó típusa. Érdemes tudni, hogy a víz-alapú rendszereket szinte minden esetben csak a földszinten lehet alkalmazni – ezzel ellentétben az elektromos padlófűtést az emeletek szobáinál is bevethetjük. Az persze hozzátartozik az igazsághoz, hogy az elektromos padlófűtést a szakemberek nem javasolják nagyobb szobákba fektetni, ugyanis így azok felfűtése kissé problémás.

Ha már telepítve van a rendszer, eltöprengünk azon is, vajon milyen időközönként kell azt karbantartani –ha kell-e egyáltalán? A kapott válasz ez esetben is inkább az elektromos padlófűtés felé billenti a mérleg nyelvét, ugyanis azt nem kell karbantartani, míg a vízzel működő rendszert a csövek elhasználódása miatt igen. A tervezés fázisában a költségek kérdése is fel szokott merülni. Nos, ez esetben inkább a víz-alapú rendszer a nyerő –bár ennek anyag-, illetve beszerelési díja jóval nagyobb, mint az elektromos társáé-, hiszen hosszútávon az elektromos padlófűtés többet fogyaszt, így energiatakarékosságban alulmarad.

A tapasztalat azt mutatja, az érdeklődők között többen kíváncsiak az üzemi hőmérsékletre is, azaz, hogy milyen hőfokot kell elérnie a rendszernek ahhoz, hogy a háztartás lakói komfortosan érezhessék magukat. Ebben az esetben mindkét padlófűtés egyformán „muzsikál”, hiszen a tendencia azt mutatja, a két berendezésnek 50-60 Celsius fokot kell elérni ahhoz, hogy mi is kellemesen érezhessük magunkat a ház falai között.