Elektromos padlófűtés vs melegvizes padlófűtés – mit kell tudnunk róluk?

Padlófűtés kialakítása során felmerül a kérdés, hogy az elektromos vagy vizes padlófűtés lenne a jobb megoldás? Az elektromos padlófűtés egy újfajta technológiának számít ezen a területen, különösen, hogy a melegvizes padlófűtés már a Római Birodalomban is ismert megoldás volt, még ha igen kezdetleges formában. Mostani bejegyzésünkben először a hagyományos, radiátoros fűtéssel összevetve mutatjuk be a rendszer működésének és előnyeinek legfontosabb tudnivalóit, majd a melegvizes és az elektromos padlófűtés összehasonlításával térünk ki a két megoldás előnyeire és hátrányaira.

Miért éri meg a padlófűtést választani a hagyományos megoldásokkal szemben?

A padlófűtés mindenképpen egy energiatakarékos alternatívája a hagyományos radiátoroknak: míg az utóbbiakat gyakran magas, akár 65 – 70 fokos hőmérsékletre is fel kell melegíteni a megfelelő hatás eléréséhez, addig padlófűtés már 30 fok körüli hőmérsékleten is képes az egész helyiség felfűtésére. Ez már a melegvizes padlófűtés és a radiátor összehasonlításban is megállja a helyét: a padlófűtésben sokkal gyorsabban áramlik a melegvíz, így sokkal nagyobb a hőleadása, mint a hagyományos megoldások esetében.

 

Hatékonyságát tovább fokozza, hogy amíg a radiátor egyetlen ponton fűt és először a közvetlen közelükben melegítik fel a levegőt, addig a padlófűtés elterül a helyiség padlóján – a meleg levegő pedig felfelé száll, így könnyedén és pillanatok alatt képes lehet elérni a kívánt hőmérsékletet az egész helyiségben.
Bár a padlófűtés telepítési költségei magasabbak, mégis megérik a befektetést – később láthatatlan lesz, nem foglal helyet és a helyiségben lévő port is sokkal kevésbé kavarja fel, mint a hagyományos radiátorok.

padlófűtés
Padlófűtés

Melyek a melegvizes padlófűtés előnyei és hátrányai?

A melegvizes padlófűtés a hagyomány módja ennek a technológiának, évtizedek óta ismert és alkalmazott megoldás sok háztartásban. Mint a központi fűtés rendszer része, viszonylag egyszerűen működik: szükség van egy vízmelegítő rendszerre (pl. kazán), egy csőrendszerre és szivattyúra, ami keringeti majd a vizet a rendszerben.

Mint minden meleg vizet használó csőrendszerben,

is gondot okozhat a vízkő, a korrózió vagy a rozsdásodás, így rendszeres karbantartást igényel. Hátránya, hogy a vezetékek javítása, esetleg cseréje sokszor csak a burkolat megbontásával lehetséges.

Fontos, hogy kialakítását minden esetben szakszerűen végezzék el, hogy hőelosztása egyenletes legyen. Egy jól kialakított rendszer nagyon lassan hűl ki, ami még hatékonyabbá és költségkímélőbbé teszi működését. Ráadásul akár olyan környezetbarát megoldásokkal is kombinálható, mint a napkollektor, hőszivattyú vagy a kondenzációs kazán.

És mit kell tudni az elektromos padlófűtés előnyeiről és hátrányairól?

Az általános fűtési rendszerekkel szembeni előnyeiről mindazt elmondhatjuk, amit a padlófűtésekkel kapcsolatban, általánosságban felsoroltunk. Az elektromos padlófűtés előnye a melegvizes megoldással szemben a gyorsabb, ráadásul bontási munkák nélküli telepíthetőség (akár 1-2 munkanap) vagy az egyszerűbb javítás. Ráadásul utólagos telepítése is lényegesen egyszerűbb.

Rendszeres karbantartást viszont nem igényel, hiszen nincsenek olyan gépészeti elemei vagy mozgó alkatrészei, amelyek ezt indokolttá tennék. Nem szükséges hozzá gáz bevezetése vagy kémény kiépítése, ugyanakkor hálózatbővítés szükséges lehet egy ilyen rendszer telepítéséhez, valamint jó, ha önálló áramkörrel rendelkezik. Napelemmel természetesen kombinálható, így használatával elérhető a 0ás rezsiköltség és az ingyenes fűtés.

Lehetséges a helyiségenkénti vezérlés. így külön hőfokot lehet beállítani a külön terekbe. Viszonylag hamar felmelegszik, ráadásul a falakat is melegíti, amelynek köszönhetően csökkenti annak nedvességtartalmát, megelőzve ezzel például a penészesedést.

Elektromos padlófűtés telepítése esetén fontos, hogy a burkolatot is ennek figyelembevételével válasszuk meg, olyan típust, amely jó hőáteresztő képességgel rendelkezik. Valamint fontos az megfelelő aljzatszigetelés a lehető legjobb hatékonyság elérése érdekében.