Beázás ellen a legjobb megoldás a bitumenes tetőszigetelés?

A bitumenes tetőszigetelés napjainkban az egyik legnépszerűbb és leghatékonyabb vízszigetelési megoldás. A lapostető vízszigetelés kapcsán többféle megoldás létezik és a bitumenes tetőszigetelés is különböző kivitelezésekben készülhet. Mostani cikkünkben a bitumenes tetőszigetelés legfontosabb tudnivalóit mutatjuk be, kitérve annak előnyeire, valamint röviden áttekintve beépítésének lépéseit.

Mikor lehet fontos az utólagos vízszigetelés?

Az idő múlásával a legtöbb lapostető vízszigetelése egyre kevésbé tudja ellátni funkcióját, az elöregedett szigetelés nagyobb mennyiségű csapadék esetén könnyen beázhat, súlyos károkat okozva az ingatlan tetőszerkezetében. A lapostetők javítása, beázás elleni védelme és az utólagos vízszigetelés kapcsán többfajta megoldás létezik: az egyes szilikon alapú kenhető vízszigetelések vagy a vízszigetelő hatású púrszigetelések mellett a bitumenes tetőszigetelés egy igazán modern, korszerű technológia.

Mik a bitumenes tetőszigetelés legfontosabb tulajdonságai? Miért éri meg ez a megoldás?

A bitumen az egyik legjobb vízszigetelő anyagnak tekinthető. Azonban vannak olyan tulajdonságai, amelyek nem feltétlen állnának ellen az egyéb környezeti hatásoknak, például az UV sugárzásnak. Ezért a gyártók az elmúlt évtizedekben folyamatosan fejlesztették a technikát és különböző műanyagok hozzáadásával tovább növelték vízszigetelő képességét, illetve az egyéb környezeti hatásoknak való ellenállását. Az így létrejött anyag az úgynevezett modifikált bitumen.

 

Miután az alapbitumen tulajdonságait különböző műanyagok hozzáadásával módosítják, a szigetelőanyag egyre szélesebb körben válik alkalmazhatóvá. Így felhasználható tetők, lapostetők, zöldtetõk, garázstetõk, teraszok, erkélyek vagy födémek csapadékvíz elleni vízszigetelésére. A bitumenes tetőszigetelés előnye, hogy viszonylag alacsony a bekerülési költsége, jó ár-érték arányban elérhető, gyorsan és egyszerűen telepíthető, valamint a lemezek hosszú távon nyújtanak megbízható védelmet a beázás ellen. Természetesen az egyes bitumen lemezek is eltérnek egymástól tartósság, minőség és felhasználhatóság tekintetében.

Hogyan épül fel egy modifikált bitumenes vízszigetelő lemez?

Egy úgynevezett tapadásgátló mikrofólia biztosítja, hogy a bitumenes szigetelő lemezek feltekert állapotban nem ragadjanak össze, ugyanis jellemzően 1×10 m-es tekercsekben készülnek. Ezért a lemez felületét egy vékony mikrofóliával vonják be. Más szerepe ennek a résznek nincsen, ugyanis a lemez hegesztésekor azonnal el fog olvadni. A hordozóréteg gyakorlatilag az egész szigetelőlemez vázát jelenti. Ennek fontos szerepe van, ugyanis erre a rétegre viszik fel a bitumenkeveréket is. Maga a hordozóréteg nagyban befolyásolja az egész lemez szakadási nyúlását és a szakítószilárdságát is. A felületképzés típusa nagyban attól függ, hogy milyen területen kerül majd a lemez felhasználásra. Azonban valamennyi lemez felülete palaőrleménnyel borított, amely megfelelő védelmet nyújt a káros UV sugárzással szemben.

Melyek a bitumenes tetőszigetelés lépései?

Mint valamennyi burkolási, szigetelési feladat elvégzésekor, a bitumenes tetőszigetelés telepítésekor is fontos, hogy sima, száraz és megfelelően előkészített felületre kerülhetnek a lemezek, valamint a megfelelő portalanításról is gondoskodni kell. Ezt követően egy bitumenes alapozó segítségével úgymond kellősíteni szükséges a felületet. Az alapozó oldat szerepe, hogy megfelelő alapot adjanak a bitumenes lemezeknek. Ezt követi a bitumenes tetőszigetelés beépítése.

Ehhez a lemezeket egy lánghegesztő segítségével fel kell melegíteni úgy, hogy a felület megolvadjon. Ez segít abban, hogy a lemezek jobban ragadjanak a felülethez. A lemezek elhelyezése során különös figyelemet kell fordítani az átfedésekre, valamint több réteg beépítése esetén a megfelelő eltolásokra. Fontos, hogy a fenti feladatokat minden esetben szakemberrel készíttessük el: a nem megfelelően lerakott lemezek már az első komolyabb esőzésnek sem fognak ellenállni!