Az utólagos hőszigetelő rendszerek vajon működnek?

Amennyiben arról szól a fáma, hogy a fűtésszámlát mindenképpen próbálja meg csökkenteni az ember, akkor bizony számos lehetőség felvetődhet. Egyrészt lehet választani hőszigetelt vakolatokat, EPS lapokat, valamint speciális kőzetgyapottal töltött téglákat. Ez utóbbiak természetesen azoknak jelenthetnek segítséget, akik még az építkezés előtt állnak. A speciális építőanyag belsejében csúsztatva kerülnek elhelyezésre a jó minőségű, sűrű kőzetgyapot lapok.

Hőszigetelés utólag? Miért ne!

Ez által egyáltalán nem lesz olyan kis rés sem, amelyen bejuthatna a hideg vagy a meleg. Az utólagos hőszigetelő rendszerek felhelyezése előtt a fent lévő vakolatot mindenképpen el kell távolítani. Ezen kívül elmondható az is, hogy nem mindegy, milyen vastagságú és minőségű polisztirol lap mellett teszi le a voksát. Házépítésnél pedig még az Európai Uniós normákat és szabályokat is be kell tartani! De valóban megéri utólag hőszigetelni a házat? Nos, a hőszigetelő rendszerek, amelyek már több gyártó repertoárjában megtalálhatóak, megóvják a ház falát, ráadásul csökkentik a hőveszteséget.

Fontos elmondani, hogy a hőszigetelés hiánya bizony gyengíti a falak minőségét. A falakban nem egyenlítődik ki megfelelően a külső és a belső hőmérséklet. Ezért jelenhetnek meg egy szigeteletlen házban penészfoltok. Így elmondható, hogy megéri hőszigetelni, akár utólag is! A hőszigetelő rendszerek elsősorban remek páraáteresztő tulajdonságokkal rendelkeznek. Igazán lényeges, hogy egy nagy belterülettel rendelkező családi házat nem szabad hermetikusan lezárni.

Hőszigetelő rendszerek típusai

A bent keletkezett nedvességnek ugyanis valamerre távoznia kell. Ezt jobbára a falakon keresztül teszi meg. Manapság léteznek hagyományos fehérszínű polisztirol lapok, de ezeknek a grafitos változatát is be tudják szerezni az építkezők, lakásfelújítók. Fontos, hogy egy nap alatt legalább egy fal le legyen szigetelve. Az EPS lapokat mindig kötésben kell letenni. Ha pedig nemesvakolat kerül rá, akkor muszáj a dryvitháló alkalmazása. A hőszigetelő rendszerek bármelyik kivitele mellett döntsön is, előtte feltétlenül konzultáljon szakemberekkel!