Az öntözőberendezések fajtái az öntözés módja szerint

Az öntözőberendezések típusai többfélék lehetnek, így célzott, ugyanakkor gazdaságos formában juttathatjuk el a vizet a növényekhez. A különböző fúvókák és technológiák, illetve a zónákra osztott automata öntözőrendszer kiépítése elengedhetetlen a gyönyörű pázsit szempontjából, viszont ezeknek a beállítása és a különböző fúvókák, szórófejek alkalmazása megfelelő beállítást igényel. A ház körül érdemes egy teljesen automata rendszerben gondolkodni, amivel rengeteg időt, energiát és pénzt takaríthatunk meg.

Mitől függ az öntözőberendezések hatékonysága?

Az öntözőberendezések hatékonysága a megfelelő telepítést követően mutatkozik meg igazán. Hogyha az esőztető öntözést szeretnénk kialakítani, akkor a hatékonyság nagyban függ a fúvókák típusától, elhelyezésétől és számától. Ez egy zónákra osztott rendszer, amely egyenletesen teríti szét a vizet az általunk megadott beállítások szerint. Ha spórolunk a fúvókák számával az egyértelműen meg fog mutatkozni a pázsiton. Ez pedig ellent mond annak a tévhitnek, miszerint egy automata öntözőrendszer telepítése költséges lenne, hiszen a nem megfelelő módon használt öntözőberendezések üzemeltetése még inkább költséges és időigényesebb.

 

Automatikusan vezérelhető öntözőberendezések

Az öntözőberendezések automatizálásával egy teljes mértékben önvezérlő rendszer alakítható ki, aminek fontos részét jelenti az időjárás érzékelő. Amikor nagy a kánikula, akkor többet és többször locsol, esős időben pedig nem kezdi el feleslegesen szórni a vizet. A zónákat mágnesszelepek irányítják, amik az elektromos impulzus hatására nyitnak vagy zárnak. Ezt az impulzust az automatikus vezérlés küldi a szelepek felé. Ahány zóna, annyi mágnesszelepre van szükség.

Az öntözőberendezések másik nagy csoportjába tartoznak a különféle szórófejek. A rendszerbe kötött, földbe süllyesztett szórófejeken belül is több típust különböztethetünk meg. Ezeknek az öntözőberendezéseknek a kiválasztása és felosztása határozza meg, hogy milyen hatékonyságra számíthatunk a teljes rendszert illetően. Spray, rotoros és MP rotátor fúvókák állnak a rendelkezésünkre. Minden szórófejhez tartozik egy saját fúvóka. Ezen keresztül jut el a víz az adott zónán belül a célterületre.

Amennyiben az öntözőberendezések nem hálózati vizet használnak az öntözéshez, akkor egy szivattyúra is szükség lesz a vízvételi helytől függően. Nem mindegy milyen szivattyút választunk, ha a kerti tóból, ásott, vagy fúrt kútból, esetleg vízgyűjtő tartályból szeretnénk öntözni. Meglehet, hogy a hálózati vízellátás esetén nem elég nagy a nyomás az öntözőrendszer megfelelő működéséhez. Ez esetben egy nyomásfokozó szivattyú beépítése ajánlott.

Öntözés – csepegtető vagy esőztető?

Az esőztető öntözést főként akkor érdemes alkalmazni, amikor nagy kiterjedésű területeket szeretnénk ellátni vízzel a már említett különféle fúvókákon keresztül. A mezőgazdaságokban is gyakran alkalmazzák ezt a módszert pl. csévélődobos, center, lineár, centerlineár öntözőberendezések segítségével. A nagy egybefüggő mezőgazdasági területek esetében a lineárok és a center pivotok tűnnek a legjobb megoldásnak, amik az esőztető öntözés elvét követik.

A csepegtető öntözőberendezések már sokkal célirányosabban, ugyanakkor takarékos formában juttatják a folyadékot a növényekhez. Ezzel a megoldással egyedien kiszolgálható a különféle növények saját vízigénye. Ennek köszönhetően elkerülhető a túlöntözés, de a folyadékhiány miatt a kiszáradástól sem kell tartani a magas vízigényű növények esetében. A csepegtető öntözés nagyon pontos, akár növényekre szabott adagolást tesz lehetővé.

Az időzített öntözés természetesen a csepegtetős öntözés során is a rendelkezésünkre áll. Egy ilyen rendszer kiépítése rengeteg megtakarítást jelent a későbbiekben az alkalmazása során, mivel sokkal kisebb a párolgási veszteség, mint az esőztető öntözőberendezések használatakor. Ebben az esetben a telepítéskor a KPE csövek nem a felszín alá, hanem a felszín fölé, a növények töve mentén kerülnek elhelyezésre, amiken apró lyukakon keresztül, cseppek formájában jut el a folyadék a talajba, egyenesen a gyökerekhez.