Az épületvillamosság fejlődése – modern elektromos rendszerek

Az épületvillamosság együtt fejlődik az árammal működő berendezések gyarapodásával. Új telekommunikációs eszközök jelentek meg, sokat változott a világítástechnika és ultramodern szórakoztató elektronikai termékek csatlakoznak a hálózatra. Míg pár évtizeddel ezelőtt a villanyszerelési munkák általában kimerültek néhány konnektor és kapcsoló beszerelésével, addig ma már az épületvillamosság kiépítése egy komplex feladat a szakembereknek.

A megszokott elektronikai eszközökön túl, a legtöbb háztartásban van mosogatógép, szárítógép, mikrohullámú sütő, légkondicionáló és kaputelefon, de nem ritka a biztonsági kamera, házimozi, elektromos redőny és vezérelhető teraszárnyékoló sem. Ráadásul, ma már a villanyszerelők feladata a kábeltelevízió és internethálózat kialakítása is, nem beszélve a modern világításvezérlésről és az szükséges csatlakozóaljzatok számának növekedéséről.

 

Amennyiben építkezés vagy lakásfelújítás előtt állunk, mindenképpen szánjunk elég időt és pénzt a megfelelő villamoskiviteli tervek elkészítésére! Ennek hiánya később megbosszulja magát, így érdemes tervet készítenünk, vagy legalább a megbízható, regisztrált villanyszerelők egyikével konzultálnunk.

épületvillamosság

Épületvillamosság építkezőknek

Tervezni, tervezni, tervezni! Rendkívül dühítő dolog, amikor utólag kell csatlakozóaljzatokat beszerelnünk vagy rosszabb esetben falat vésnünk és új kábeleket behúzatnunk. Az elosztók, hosszabbítók és tekergő kábelek látványa sem szép dolog. Egy új építésű ház esetén nem szabad megspórolnunk az épületvillamosági terv elkészítését, mert jelentősen hozzájárul a későbbi biztonság- és komfortérzetünkhöz. Sőt, amennyiben az átgondolatlanságból fakadó utólagos munkák költségét is számoljuk, úgy egy szakértő által készített tervvel jelentős összeget megtakaríthatunk. Egy 50 millió forintos építkezés esetén, nagyjából 250.000 Ft tervezési költséggel érdemes számolnunk.

Beköltözik a csúcstechnika

Egy modern lakás villanyszerelés szempontjából ma már többről szól, mint sok-sok dizájnos konnektor és kapcsoló beépítése. Az épületvillamosság szerves részei a falba rejtett hangfalvezetékek, mozgásérzékelők, rádiós váltókapcsolók, elektromos garázskapuk és a különféle „intelligens otthon” berendezések. Sokkal egyszerűbbé válik az életünk, ha bluetooth-os kihangosítók, telefonunkról vezérelhető kapcsolók, vezeték nélküli töltők és USB-csatlakozók vesznek körül minket. Különösen praktikus az utóbbiak beszerelése. Az íróasztal mellett, a konyhapulton, nappaliban és hálószobában elérhető, falba süllyesztett USB-töltőaljzatokra könnyedén csatlakoztathatunk mobiltelefont vagy más akkumulátoros kütyüt. Így nem szükséges töltőadapterekkel ide-oda rohangálnunk. Ráadásul a falba épített töltők általában nagyobb teljesítményűek, így gyorsabban feltöltik a készülékeket. Érdemes okosan előre gondolkodni és abban az esetben is felkészíteni a házunkat az építkezés során a legmodernebb megoldásokra, ha az eszközök némelyikét esetleg évekkel később vásároljuk meg.

Épületvillamosság felújítóknak, avagy a régi villamoshálózat veszélyei

Amikor egy ingatlan felújításába kezdünk, könnyen felmerülhetnek komolyabb villanyszerelési munkák. Különösen igaz ez a 20-30 évnél idősebb házak esetén. Ma már sokkal több elektronikai eszközt használunk, mint a ház építése idején, így megtörténhet, hogy az eredetileg beépített elektromos hálózat nem bírja a megnövekedett terhelést. Érdemes kicserélni a pár évtizeddel korábban használt alumínium vezetékeket is, a mai modern, rézből készült hálózatra. Fontos az érintés- és tűzvédelmi előírások vizsgálata is, mert előfordulhat, hogy a régi rendszer már elavultnak számít életvédelmi szempontból.

Amit érdemes korszerűsíteni

Az elavult vezetékek cseréje mellett, vizsgáljuk meg az elosztótáblát is! Amennyiben régi olvadóbiztosítékokat találunk az elosztóban, feltétlenül szerezzünk be helyettük korszerűbb és biztonságosabb biztosítékokat! Ne feledkezzünk meg a túlfeszültség védelemről sem! Így megelőzhetjük, hogy egy váratlan feszültségingadozás vagy villámcsapás kárt tegyen az értékes elektronikai berendezésekben. Ha már úgyis belevágtunk a felújításba, szánjunk egy kis pénzt a konnektorok bővítésére és áthelyezésére, hogy megújult otthonuk maximálisan szolgálja a kényelmünket.

Az épületvillamosság nem játék – bízzuk szakemberre a villanyszerelést!

A villanyszerelési árak meglehetősen változatosak. Találunk olcsó szakit és drágább profit. Talán mondani sem kell, hogy az utóbbit kell választani. Mivel az épületvillamosság nem játék, komoly szakmai tapasztalat kell hozzá. Ezt csak megfelelő gyakorlattal és a munka iránti alázattal lehet elérni. Első pillantásra persze nehéz eldönteni, hogy ki a jó szakember. A legszerencsésebb, ha az ismerőseink jó ajánlásával találunk rá. Más esetben kérjünk referenciát, keressünk rá weboldalára vagy online értékelésére. Sokat elárul az is, hogy milyen a megjelenése és milyen állapotban vannak a szerszámai. Egy komoly szakember alaposan felméri a munkát, képes elmondani a megoldást és magabiztosan kommunikál.