A vízvezeték csövek fajtái régen és ma

Egy teljes körű felújítás alkalmával elengedhetetlen, hogy vásárláskor Ön is nagy hangsúlyt fektessen a vízvezeték csövek fajtái közt tapasztalható különbségekre. A megfelelő méretezés és anyag ugyanis nagyban befolyásolja a felhasználhatóságot, így egyes alkalmazási területekre egészen másfajta megoldásokat kell választani.

Újépítésű ingatlanok kapcsán ez a kérdés általában szerencsére nem okoz komoly fennakadást. Noha az épület kialakításába, a helyiségek elrendezésébe, vagy épp a különféle burkolatok kiválasztásába természetesen van beleszólásunk, azt, hogy a vízvezeték csövek fajtái közül melyik kerüljön beszerelésre, szinte biztosan a szakember dönti majd el.

 

Jóval gyakrabban okoz ez ugyanakkor dilemmát felújítások során. Ezeknél a munkálatoknál jóval jellemzőbb, hogy mi magunk végezzük el azokat, ilyenkor pedig nem csak a beépítés, de a beszerzés is ránk hárul. Ezért aztán elengedhetetlen pontosan tisztában lenni az egyes alapanyagok közti eltérésben, főképp mert az utólagos javítás ismételten bontással járhat, ami óriási kellemetlenséget jelenthet.

Milyen megoldásokkal találkozhatunk régebbi ingatlanokban?

Társasházak, illetve panellakások vonatkozásában általában nem kell a csövek típusai miatt aggódnunk, komplett cserére pedig elsősorban csak meghibásodást követően érdemes sort keríteni. Ám családi házak kapcsán egy kicsit más a helyzet. Egy megfelelően karbantartott épület ugyanis akár száz éves is lehet, a kivitelezéskor pedig gyakorta alkalmaztak ólomból készült vezetékeket. Nem véletlenül, hiszen már az ókori rómaiak is ezt az anyagot preferálták, ám akkoriban még nem tudták, hogy strapabírósága mellett egyben sajnos mérgező is.

Ez utóbbi tulajdonságának és magas bekerülési költségének köszönhetően mára már egyáltalán nem használják. Érdemes szem előtt tartani, miszerint régebbi ingatlanoknál még előfordulhat, főképp, ha még sosem történt felújítás. A vízvezeték csövek fajtái alapvetően mind biztonságosak, ez alól az ólom jelenti az egyetlen kivételt. Így, ha fennáll a lehetősége a jelenlétének, akkor feltétlenül ellenőriztessük és szükség esetén mihamarabb cseréltessük.

Sokszor találkozhatunk horganyzott acél megoldásokkal is, tudniillik ezek kedvező áruk és időtállóságuk miatt sokáig piacvezető alternatívának számítottak. Ivóvizes rendszereknél azonban ma már nem alkalmazzák. Noha egészségre káros matériát nem tartalmaznak, kiváltásuk egy modernebb eszközzel mindenképpen ajánlott. A rézből készült cső a gáz, fűtés- és vízszerelés egyik legelterjedtebb alapanyagának számít, hiszen biztonságos, könnyedén formázható és az élettartama is magas. Általános felhasználásra ugyanakkor egy innovatívabb konstrukció lehet a legalkalmasabb.

A modern vízvezeték csövek fajtái közül a többrétegű modell a legelterjedtebb

A munkálatok leegyszerűsítését szem előtt tartva óriási igény mutatkozott ugyanis egy olyan megoldás iránt, ami szinte bármilyen körülmények közt megállja a helyét. Az ötrétegű műanyag csövek minden szükséges kritériumnak megfelelnek. A szerelés nem igényel különleges szerszámokat, egyedül az idomok applikálásához elengedhetetlen egy préselő.

Emellett falon kívül éppúgy időtálló konstrukciónak tekinthetők, mint falba építve. Ez utóbbinak köszönhetően padlófűtéshez, de még akár komplett rendszerek kialakításához is kiválóak. Speciális kialakításuknak hála a lerakódások nagyon nehezen tapadnak meg a felületükön, így Önnek attól sem kell tartania, hogy például a vízkő felhalmozódása miatt dugulás léphet fel. A vízvezeték csövek fajtái közül azért is vált rövid idő alatt igen népszerűvé az ötrétegű cső, mert a magas hőmérséklet mellett a nagyobb nyomás sem okoz benne károkat.

Ezek a jellemzők összességében megkönnyítik az otthoni felhasználást, a relatíve alacsony ár pedig még vonzóbbá teszi ezt az alternatívát. Noha a kisebb munkálatok némi kézügyesség birtokában akár önállóan is elvégezhetők, a biztos siker érdekében érdemes szakember segítségét kérni. Így ugyanis garantáltan nem lép majd fel illesztési probléma és Ön maximálisan elégedett lesz az eredménnyel.