A split klíma előnyeiről dióhéjban

A modern technológia folyamatosan innovatív újításokkal lepi meg a komfortos életmódra áhítozókat. Ez a fajta fejlődés egyébként nemcsak a szórakoztató elektronikai kütyük terén mutatkozik meg, de a kényelmünket szolgáló nagyobb berendezések területén is. Tökéletes példa erre a manapság egyre nagyobb népszerűségnek örvendő split klíma.

De miről is van szó pontosan?

Cikkünkben ennek a témának jártunk utána részletesen. Annak idején, amikor az első légkondicionáló egységek a gyártósorról lekerülve megjelentek a boltok polcain, a szóban forgó egységekkel csupán egy kritériumot támasztottak a vevők. Az elvárás arra vonatkozott, hogy az adott klíma a lehető legrövidebb időn belül érje el a háztartás lakói által kívánt hőmérsékletet a belső terekben.split klíma

Persze a légkondik ma is ennek a kívánalomnak tesznek főként eleget, de az írásunk elején említett rohamléptékben fejlődő technológiának köszönhetően azért manapság már jóval több funkcióval is büszkélkedhetnek ezek a készülékek. A modern klímától joggal várhatjuk el a csúcsteljesítményt, az alacsony zajszintet, a környezetbaráti szempontok figyelembevételét és az energiatakarékosságot – illetve nem utolsó sorban az esztétikai tulajdonságokat is.

Van-e olyan termék, ami hibátlanul megugorja ezt a magasra tett lécet?

 

Bizony, hogy van, méghozzá a split klíma! Mielőtt belemerülnénk a témába, fontos megemlíteni, hogy alapjáraton két típusú légkondicionálót különbőztetünk meg: a mobil- és a split klímát. Az utóbbi minden szempontból előnyösebb vásárlást kínál az érdeklődőknek, mint az előbbi. Az előnyöket elsősorban a kialakítási jellemzőkön érhetünk tetten.split klíma

Az osztott klímának is nevezett berendezés két, egymástól elkülönülő részből áll – kültéri és beltéri egységből. Elég lenne ennyit mondani csupán, és máris levonhatják még a témában járatlan személyek is a konzekvenciát: az osztottságnak hála a klíma zajszintje nagyon alacsony, hiszen a munka hangosabbik oroszlánrésze „odakinn” zajlik, míg, mi, lakók odabenn a kényelmes meleget vagy hűvös levegőt élvezzük.

Mivel a kompresszor a kültéri egységben kap helyet, így a légkondi tulajdonképpen a fülünknek észrevétlenül működik. A split klíma a teszteken rendkívül jól szerepel – és az is bebizonyosodott, hogy a működés során kevesebb energiát fogyaszt, mint a mobil társa. A split klíma másik megkérdőjelezhetetlenül nagy előnye, hogy roppant rugalmas lehetőségeket kínál a beszerelésével kapcsolatosan.

Könnyen elhelyezhető a split klímasplit klíma

Valóban, ezt az osztott berendezést szinte bárhova fel- vagy letehetjük. A tapasztalat azt mutatja, a leggyakrabban az oldalfalakra helyezik fel a split klímát, de nem ritka, ha a készülék a plafonra, az álmennyezet alá vagy a padlóra kerül. A legújabb egységek szinte észrevétlenül olvadnak be a háztartás már meglévő dizájnjába- nem borítják fel a kialakított összképet.

A legújabb piacra dobott termékek a komfortosság jegyében már rendelkeznek Wifi-vel is, aminek köszönhetően távolról is irányíthatóak, így tulajdonképpen jelen sem kell lennünk ahhoz, hogy a kívánt hőmérsékletet beállíthassuk a szobákban. E fantasztikus műszaki jellemzők tükrében már érthető, miért szavaznak a legtöbben bizalmat a légkondicionáló egységek közül az osztott berendezéseknek.

Érdemes azt is észben tartani, hogy a split klíma fejlesztése nem stagnál. Mit jelent ez a gyakorlatban? Nos, röviden azt, hogy lesznek még napvilágra kerülő meglepetések, hiszen a szakértők most e percben is az innovatív újításokon dolgoznak, amik, ha hihetünk a pletykáknak, a split légkondi energiahatékonyságának a fokozásra, illetve a még vonzóbb esztétika jegyeire fókuszálnak.