A pénz hiánya meghiúsíthatja a lakásfelújítást?

Kutatások bebizonyították, a rendszeresen tapasztalt rosszkedv és a depresszió legyőzésének az egyik leghatásosabb módja, ha drasztikus változtatások alkalmazunk a környezetünkben. Miről is van szó tulajdonképpen? Természetesen a mindig izgalmas lakásfelújításról! Igen, a lakásfelújítás, bár természetesen nem kevés anyagi ráfordítással, idővel és energiával jár, olyan pozitív változást hoz az ember mindennapjaiba, ami már rövidtávon is beváltja a hozzá fűzött reményeket. Ki gondolta volna, de a lakásfelújítás és a lelki egyensúly kapcsolata igenis létezik!

Költséghatékony lakásfelújítási praktikák

Az igazság persze az, hogy a lakásfelújítás békésen ringatózó csónakját könnyen meg tudják lékelni azok a fránya anyagaik, ahhoz pedig, hogy ne merüljünk el a kiadások fullasztó tengerében, okosan kell gondolkodnunk. Jelen cikkünkben azt tárgyaljuk ki, melyek azok a kisebb furfangos praktikák, amelyek használatával új környezetet varázsolhatunk az otthonunknak, ráadásul jutányos áron. Nézzük is rögtön az első példát: a kis, sötét szobák esetét. Érezte már valaha azt egy lakásba belépve, hogy – valamely megmagyarázhatatlan okból kifolyólag- nem érzi a pozitív energiát, s bár a lakók kedvesek és barátságosak, sőt, a környezet is tiszta és rendezett, legszívesebben mégis menekülne? Valószínűleg ez azért történhetett így, mert az említett lakás szobái sötétek voltak, sötét bútorokkal felszerelve, sötét sarkokkal, ahonnan, ki tudja, mi les a gyanútlan áldozatra.

Egyszerű dekorációs elemek

lakásfelújítás

 

Jó, viccet félretéve, nincs annál lehangolóbb, mint amikor a kis tereket élettelen, fakó árnyalatokba burkolják. A megoldás: világos színek, légies, könnyed anyagok, fehér, ezüst és hasonlóan lágy színű bútorok. Az eredmény elképesztő lesz, higgye el nekünk! Abban az esetben, ha unalmasnak találja a belső tereket, viszont nem engedheti meg magának a jelentős költekezést, néhány egyszerű, ám mégis nagyszerű dekor elemmel feldobhatja az atmoszférát. Ha valóban drasztikus eredményre vágyunk, két különálló szoba egymásba nyitásánál nincs lehengerlőbb módszer a lakásfelújításra – bár ez esetben statikus nélkül ne is álmodjunk a kielégítő végkifejletre.

A fürdőszoba felújítás lépései

Sokan panaszkodnak arról, hogy a laskásban található fürdőszoba nem szép/idejemúlt/elavult. Persze a fürdőszobai berendezések ára gyakorta felel meg csillagászati összegeknek. Van azonban megoldás: sok esetben, bármi is legyen a felújítás oka, elég a csempét kicserélni, ez a módszer ugyanis teljesen új külsőt kölcsönöz a belső térnek, de mégis jóval jutányosabban megvalósítható, mint az új kád vagy WC megvásárolása.

Ha megvan a terv, kellő affinitás és befektetése fejében a lakásfelújításnak semmi sem szabhat gátat. A tervezésen lényegében az egész projekt sikeressége áll vagy bukik, így fektessünk erre a fázisra minél több figyelmet, alapos kalkulációt végezve. Alapjában véve két út között választhatunk: saját kezűleg oldjuk meg a lakásfelújítást, vagy profi szakember segítségét kérjük. Eláruljuk, az előbbi, bár jóval költséghatékonyabb, sok esetben szomorú véget is érhet, főleg, ha a „brigád” tagjai először vágják a fejszéjüket hasonló munkába. Abban az esetben, ha az utóbbi opciót választja, tehát ha professzionális ezermestert hív, ne szégyelljen alkudozni és nemet mondani, ha valami nem egyezik az elképzeléseivel.