A passzívház tervezése komplex szemléletet kíván

Mindnyájan olyan álomházra vágyunk, amelynek az energiafogyasztása csaknem egyenlő a nullával – és mégis komfortos odabenn a hőmérséklet. Létezik-e egyáltalán ilyen otthon, vagy a kívánságaink megmaradnak az ábrándok szintjén? Nos, szerencsére a válasz az, hogy igen, létezik – a nagyérdemű pedig passzívház néven ismerheti a szóban forgó épülettípust.

Az építészeti remekmű neve egyébként nagyon beszédes, hiszen arra enged következtetni, hogy az adott épületnek nincs szüksége aktív energiaforrásokra ahhoz, hogy a lakók komfortosan érezzék magukat. A passzívház előnyeit egyébként a szerkezeti sajátosságai adják – ennek tükrében pedig érthető a tanács, miszerint fokozott figyelmet kell szentelni a tervezéssel és a kivitelezéssel megbízott brigád kiválasztására.

Divatos és előnyös a passzívházpasszívház

A tökéletes épületszerkezet és a kiváló hőszigetelés, illetve az épület burkolása, a minőségi nyílászárók megválasztása mind fontos mérföldkövei a passzívház kivitelezésének. Persze most nyugodtan felkiálthatnánk, „de hiszen ide csillagászati összegek kellenek!” – és igazunk is lenne. Bizony, ezek az energiatakarékos építészeti csodák nem az olcsó vagy a középkategóriás áraikról híresek – de nem ám!

 

Az építkezés, legyen szó bármilyen típusú és méretű épületről, bizony nem olcsó mulatság, és különösen igaz ez a passzívházak esetében. Mégis azt látjuk, egyre többen szavaznak bizalmat a módszernek és a kivitelezésnek – nyilván nem minden ok nélkül. Az igazság ugyanis az, hogy az épületek e típusa előbb-utóbb meghálálja a nagyra nyitott pénztárcát, hiszen a roppant kicsi energiafogyasztásának köszönhetően a számlák olyan kurtává válnak, amin garantáltan nem győzünk majd eleget csodálkozni a téli zimankós hónapok alatt.

Megtérülő befektetés a passzívházpasszívház

Ezt nyerjük tehát a kellemes hőérzet, az egészségünkre pozitívan ható friss levegő és a környezetvédelem mellett- alacsony fűtési-, illetve hűtési számlákat az egész év során. A komplex szemléletmódot és mély szakmai ismeretet igénylő tervezői fázis során fontos fokozott figyelmet szentelni az úgynevezett PHPP számításnak is, amivel tulajdonképpen igazolni tudjuk magunk előtt is, hogy az épület valóban megfelel a passzívházakkal szemben támasztott kritériumoknak.

A PHPP számításnak köszönhetően már a tervezési fázisban láthatjuk, milyen lehetőségek közül válogathatunk, mind a szerkezeti kivitelezés, mind az anyaghasználat tekintetében. Ennél a lépésnél nemcsak az alaprajzi, de a tömegformálási és a szerkezeti lehetőségek is konkretizálódnak.

Éppen ezért csak arra a szakemberre bízhatjuk a passzívház tervezését, aki amellett, hogy esztétikus, élhető és a lakók által támasztott elvárásoknak megfelelő épülettervet tár elénk, az imént említett energetikai és épületfizikai ismereteket magabiztosan a kisujjában hordja.