A padlófűtés előnyeiről és hátrányairól – őszintén

Ha a mai modern fűtéstechnikai megoldásokra gondolunk, az első, ami az eszünkbe jut, az a padlófűtés. Különösen az újépítésű házak esetén, de még a nagyobb volumenű lakásfelújítások során is egyre többen szavaznak bizalmat a szóban forgó rendszernek. A kérdés már csak az, hogy valóban megéri komolyabban mérlegelni a padlóba helyezett rendszer kiviteleztetését, vagy csupán egy újabb jelenleg trendi, ámde múlékony népszerűségű, inkább haszontalan technikáról van szó?

Célkeresztben a padlófűtés előnyeipadlófűtés előnyei

Nos, az biztos, hogy a padlófűtés előnyei és hátrányai is egyaránt terítékre kerülhetnek, a téma maga pedig roppant komplex, ám azt mégsem lehet egyértelműen kijelenteni, hogy a technika nem elég hasznos, sőt. Az elektromosan működő egységek első számú előnye, hogy egyenletesen fűtik fel a szobákat, és a hatékonyságban is verhetetlenek. Az energiahatékonyság elve a padlófűtés előnyeit tekintve az előkelő első helyen szerepel.

Lássunk erre egy példát! Míg a hagyományos radiátorokat a legtöbb esetben 65 Celsius fokosra kell „fűteni”, hogy meleg lehessen a lakásban, addig a padlófűtés esetben elég, ha csupán 29 fokra állítjuk be a hőszabályozó vezérlőpultját. Nyilván világos, hogy hosszútávon melyik megoldással lehet több pénzt megtakarítani. A radiátoroknak egyébként megvan az a kellemetlen tulajdonságuk, hogy a közvetlen közelükben forró a levegő, míg azoktól távolabb a szoba hideg marad.padlófűtés előnyei

 

A padlófűtés ezzel ellentétben alulról felfelé „haladva” fűti egyenletesen meleggé az adott helyiséget. A padlófűtés előnyeihez a technika időtálló, szinte minden esetben problémamentes működését is besorolhatjuk. Bizony, a fűtéstechnika ezen megoldása szinte soha nem igényel semmilyen karbantartást, a működésében nem lépnek fel zavarok- persze, ha a kivitelező, akit megbíztunk a munkálatokkal, valóban professzionálisan járt el.

Tekintsük meg a külső jegyeket

Ha a padlófűtés előnyei kerülnek terítékre, muszáj megemlítenünk az esztétikai szempontokat is. Mivel a berendezés a szemnek láthatatlan, nem bontja meg az otthonunk dizájnját, nem zavar, ha a lakásberendezés keretén belül például újra szeretnénk gondolni a nappali vagy a hálószoba kialakítását.

Nem vesz el extra sok helyet a belső térből úgy, mint a nagyobb testű radiátor. A legújabb típusú elektronikus rendszerekre már bármilyen anyagú padlóburkolat kerülhet, a fától kezdve, a csempén keresztül, egészen a laminált felületekig. A padlófűtés előnyeinek a sorolása nem teljes, ha kihagyjuk a biztonsági funkciók megemlítését.padlófűtés előnyei

A hagyományos radiátor, mivel hajlamos a felforrósodásra – különösen a széleinél -, bizony komoly veszélyforrást jelenthet, főleg, ha a családban kicsi gyerekek is vannak. A padlóba szerelt fűtés azonban teljesen biztonságos. A technikai megoldás telepítése sem ördöngös feladat, sőt, a legmodernebb egységeket már a témában tapasztalatlan tulajdonos is üzembe helyezheti, ha követi az előírásokat.

Vannak-e egyáltalán hátrányai a padlófűtésnek?

Nos, az igazság az, hogy az egyik, és talán az egyetlen hátránya a szóban forgó fűtési rendszernek maga az ára- ugyanis az elég borsos, mind az alkatrészek, mind a munkadíj tekintetében. Némi spórolással azonban már megengedhetjük magunknak a korszerűsítést, a jó hír pedig az, hogy a padlófűtés ára is hamar megtérül, a már említett energiahatékonysági tényezők miatt.