A központi fűtés szerelés költségei csökkenthetők a rendszeres karbantartással

A központi fűtés szerelés szükségessége sajnos előbb vagy utóbb mindenkinél felmerül és sokszor nem olcsó, viszont cserébe jelentős felfordulással jár együtt. Jelentős költségeket takaríthatunk meg azonban, ha előre gondolkodva rendszeres karbantartjuk a rendszert. Hogyan működik a központi fűtés és mit tudunk tenni a meghibásodás megelőzéséért?

Hogyan működik a központi fűtés?

A központi fűtés központi eleme a kazán – ez napjainkban szinte kivétel nélkül gázkazánt jelent. Itt termelődik meg az a hő, ami aztán eljut a lakás fűtőtesteibe, a padlófűtésbe, sőt, egyes típusok a használati melegvíz előállítását is el tudják végezni. A legtöbb kazán tehát gázkazán, a hőenergia pedig a gáz elégetéséből keletkezik. Ez lehet nyílt vagy zárt égésterű, a biztonságosabb értelemszerűen az utóbbi, hiszen kevésbé tűzveszélyes és a szénmonoxid keletkezésének sem áll fenn a veszélye.

 

Szükség van valamilyen szállítóközegre, ezt a szerepet az esetek döntő többségében a víz látja el. A kazán felmelegíti a vizet, ami aztán eljut a radiátorokba, a padlófűtésbe vagy egészen a zuhanyzóba vagy a mosogatóba. Léteznek olyan gázkazánok, amelyek akár 150 liter melegvizet is képesek tárolni. Ez pedig egy keringető szivattyúval kiegészülve képes lehet biztosítani, hogy mindig, azonnal meleg víz folyjék a csapból. Röviden tehát, azért közpinti fűtés, mert egyszerre több helyiség fűtését ugyanazzal a készülékkel biztosítjuk.

Milyen meghibásodások fordulhatnak elő?

Sajnos a központi fűtés szerelés könnyen szükségessé válhat és még csak nem is sejtjük, mi lehet a probléma. Csak annyit veszünk észre, hogy hideg a radiátor, nem működik a padlófűtés, csöpög valamelyik vezeték vagy éppen a kazán ad ki furcsa hangot.
A problémát sok minden okozhatja. Lehet, hogy egyszerűen csak légteleníteni kell a rendszert, elképzelhető, hogy egy radiátort kell kicserélni, de akár súlyosabb probléma is állhat a háttérben, akár a kazáncsere is szükséges lehet.

Hogyan dolgozik a központi fűtés szerelő?

Egy profi központi fűtés szerelő rendelkezésére állnak azok az eszközös, amelyekkel nem csak könnyen beazonosítható a hiba, de elhárítása is lehetséges. A jelzőgázos szivárgásjelző megmutatja az esetleges szivárgás helyét, így az könnyen lokalizálható. De létezik szivárgáskereső műszer is, ami szintén hatékony megoldás, csakúgy, mint a hőkamerás felvétel, amely az egész vezetékrendszerről képes képet adni.

Ha a probléma máskép nem hárítható el, szóba jöhet a csőfagyasztás módszere, amikor egy speciális eszköz segítségével egy jégdugó jön létre a csőben, így megakadályozva az esetleges csöpögést a központi fűtés szerelés ideje alatt. Mint láthatjuk, különböző módszerek, eszközök lehetnek szükségesek a hiba elhárítására – a központi fűtés szerelés árak előre szinte megjósolhatatlanok, hiszen nem lehet tudni, hogy milyen könnyű lesz egyáltalán a hibát megtalálni, valamint azt elhárítani.

A rendszeres karbantartás csökkentheti a központi fűtés szerelés költségeit

A központi fűtés szerelés árak jól csökkenthetők vagy akár el is kerülhetők az ilyen kiadások, ha rendszeresen elvégezzük a rendszer karbantartását. Jó előre gondolkodni és a nyári időszakban elvégezni, vagy egy hozzáértő központi fűtés szerelő megbízásával elvégeztetni ezeket a feladatokat.

A legtöbb központi fűtés vízzel üzemel, amelynek elkerülhetetlen következménye, hogy idővel rozsda alakul ki a csövekben, lerakódik azok aljára, a radiátorokban, a padlófűtésben vagy a szivattyúkban. Ez idővel pedig duguláshoz vezet, amikor már a fent bemutatott módszerekre lehet szükség ennek elhárításához.

Ezért évente szükséges lehet az egész rendszer átmosása. ez viszonylag egyszerű művelet egy tapasztalt központi fűtés szerelő számára, mindösszesen speciális vegyszerekkel szükséges átmosni a rendszert. Sor kerülhet egy úgynevezett mágneses iszapleválasztó beépítésére is: ez működés során megköti a vasoxid iszapot, amely így nem tud leülepedni. Az éves karbantartás során pedig csak ennek a műszernek a tisztítása lesz szükséges.