A kőzetgyapot hőszigetelő rendszer előnyei

Az épületgépészet világában járatos személyek tudják, hogy az ásványgyapot szigetelés gyűjtőfogalom, amibe több különféle anyagú szigeteléstípus is beletartozik. De mi lesz velünk, laikusokkal, akik szeretnénk kicsit magabiztosabban eligazodni ebben a kétségtelenül komplex, mégis érdekes témában? E cikkben válaszokat találhatunk arra nézve, mi az ásványgyapot szigetelés és milyen előnyökkel jár a használata.

Az ásványgyapot három típusa

Kőzet-, üveg- és salakgyapot. Ez a három típusú szigetelőanyag alkotja az ásványgyapot szigetelés nagy „családját”. Míg az első kettő keresett és gyakran használt anyag a szigetelőrendszerek kialakításakor, addig az utolsó, tehát a salakgyapot már egyáltalán nem vagy csak elvétve alkalmazott anyag. A kőzetgyapot és az üveggyapot egyébként nagyon hasonlít egymásra, ránézésre csak a színük különbözteti meg azokat – az előbbi szürkés, zöldes árnyalatú, az utóbbi élénksárga színű.

A kőzetgyapot hőszigetelő rendszer alapját a bazaltkő képezi

 

A gyapot szigetelés alapanyaga általában szilikát alapú anyag. A kőzetgyapot esetében a természetben nagymennyiségben fellelhető szilikátalap nem más, mint a bazaltkő. Éppen ezért a kőzetgyapot szigetelést gyakorta nevezik bazaltalapú szigetelésnek is. Az előállítás során érvényesül a bazaltkő számos előnyös tulajdonsága, például nem érzékeny a hőre, nem zsugorodik és roppant tartós. Hála az innovatív technikai eljárásoknak, a bazaltkő ezen vonzó jellemzői az épületgépészeti alkalmazás során a kiemelkedően jó hang- és hőszigetelésben, illetve a páraáteresztő képességben konkretizálódik.

Miért nem ajánlatos elbagatellizálni a hőszigetelés fontosságát?

Új épületek építésekor, de a nagyobb volumenű lakásfelújítások során is érdemes elgondolkodni az ásványgyapot szigetelés kivitelezésén, ezen belül is a kőzetgyapot alkalmazásán. A gyapot szigetelés segítségével az adott ingatlan hőtartása optimalizálódik, így az épület energiatakarékosabbá válik. A közel tökéletes szigeteléssel pedig a kinti hangok beszűrődésétől sem kell tartani. A gyapot szigetelés lélegzik, így nem kell aggódnunk a penész felbukkanása miatt sem.

Ásványgyapot szigetelés – célkeresztben az időtállóság

Ha a családi otthonunk hőszigetelése kerül terítékre, érthető, ha mindnyájan időtálló, több generációs megoldásokra vágyunk. A kőzetgyapot szigetelés e tekintetben is verhetetlen megoldásnak bizonyul, hiszen még több évtizeden keresztül is megtartja az egykori alakját és méretét, nem deformálódik vagy zsugorodik össze. Bizonyított tény, hogy a kőzetgyapot 1000 Celsius fok felett olvad, ezért a tűzbiztonság terén támasztott igényeknek is tökéletesen megfelel.